Разлика помеѓу преработките на „C (програмски јазик)“

с
→‎Особености: Јазична исправка, replaced: == Карактеристики == → == Особености ==
с (Правописна исправка, replaced: се до → сè до)
с (→‎Особености: Јазична исправка, replaced: == Карактеристики == → == Особености ==)
Од PDP 11 Ц се проширил на мини компјутерите, а потоа и на микро компјутерите. Тој е основно орудие на многу познати програмерски куќи како што сe: Ashton Tate, Microsoft, Digital Research, DEC, AT&T итн.
 
== Особености ==
== Карактеристики ==
Преносливоста на Ц, за која многу се зборува, е реалност на ниво на пренос на програми што инаку би се пренесувале како асемблерски програми. За апликативни програми преносливоста на јазиците, како што се [[Паскал (појаснување)|Паскал]] (Pascal) и FORTRAN е поголема поради големиот степен на нивната стандардизација.<ref>[http://catb.org/esr/writings/taoup/html/ch04s02.html Компактност на C и Python; "Among general-purpose programming languages, C and Python are semi-compact;"]</ref>