Разлика помеѓу преработките на „Знаме на Бугарија“

(→‎Историја: не се користи конструкција како КОЕШТО и сл Не пишувајте така)
По Ослободувањето, првиот бугарски устав од [[16 април]] [[1879]] во член 23 определува, дека „Бугарското народно знаме е тробојно и се состои од бела, зелена и црвена боја, поставени хоризонтално“.
 
Во [[1947]] на знамето, во левиот горен агол на белата боја, е додаден грбот на Народна Република Бугарија, што постои до [[27 ноември]] [[1990]]. На тој датум текстот во Уставот е изменет и грбот е отстранет. Промената е во сила до примањето на четвртиот Устав на Бугарија, со којштокое знамето на земјата се определува во сегашната варијанта.
 
== Галериjа ==