Разлика помеѓу преработките на „Политичка кампања“

с
Правописна исправка, replaced: сé → сè (4)
(поправка на правопис - евтин)
с (Правописна исправка, replaced: сé → сè (4))
{{викифицирање}}
Политичката кампања е организиран напор кој влијае врз процесот на донесување одлуки во рамките на одредена група. Во демократиите, политичката кампања најчесто се однесува на гласачки кампањи во кои се избираат пратеници или се одлучува за референдум.
 
===Порака на кампањата===
Пораката на кампањата ја содржи идејата која кандидатот сака да ја сподели со гласачите. Најчесто содржи неколку теми на разговор во врска со политички прашања.Темите ги резимираат главните идеи на кампањта и често се повторуваат за да создадат долготраен впечаток кај гласачите. Во повеќето избори противничките партии се обидуваат да ја претстават ,,спротивната порака,, на кандидатот преку свртување на вниманието кон политиката или лични прашања кои не се поврзани со темите на разговор. Повеќето кампањи претпочитаат да ја задржат пораката сеопфатна за да привлечат што повеќе гласачи. Пораката која е премногу ограничена може да ги одбие гласачите или да му одземе време на кандидатот објаснувајќи детали. На пример, на изборите во 2008 година, Џон Меккејн на почетокот употреби порака која беше насочена кон неговиот патриотизам и неговото искуство : "Земјата на прво место" . Подоцна, пораката беше променета за да го пренасочи вниманието кон неговата улога како "Вистински Маверик" во рамките на политичкото утврдување. Барак Обама во неговата кампања започна со доследна, едноставна порака од "Промени".
Ако пораката е внимателно и вешто создадена, победата на кандидатот му е загарантирана. Пораката за победничкиот кандидат е преработена, а потоа следува негов/нејзин политички дневен ред за време на мандатот.
 
===Кратки фрази===
 
===Лидер на кампањата===
Обично, успешните кампањи побаруваат лидер на кампањата за да ги усогласува нејзините делувања. Настрана од кандидатот, често лидерот на кампањата е најзабележителен. Современите менаџери на кампањи, повеќе се заинтересирани за извршување на кампањската стратегија отколку за нејзиното поставување.
 
===Политички стручни советници===
 
===Кампањска етика и времетраење на кампањата===
Современите политички кампањи поставија нови стандарди за тоа како секојдневно се водат успешните кампањи. Кампањата се води така што на јавноста ќе и изгледа дека е во квази-воен стил, со строга алка на команда, нулта толеранција за одредени забранети активности. Еден проширен дневен распоред кој започнува рано и завршува многу подоцна од повеќето работни денови. Збранетите активности можат да ги вклучуваат, но не се ограничени на бројот на извршени телефонски разговори, чукнувања на врата, регрутирани доброволци и така натамау. Ова сéсè повеќе е проблем во канцелариите кои се бежично поврзани без директен надзор, излегување надвор од синџирот на команда (на пример, разговарање на вработен со надредениот, кој случајно се спријателува со него за да добие посебни услуги или да му пренесува информации) , оние кои не се претставници на печатот да разговараат со новинарите, блогирање (се однесува на друга форма на комуницирање со печатот) кое може да стане потенцијална лесна цел за опозициската дискредитирачка кампања.Дневниот распоред на политичката кампања е премногу проширен, често нема определен почеток или крај, само серија задачи кои треба да се исполнат во точно пропишано време (или многу често ЦОБ ).
 
ЦОБ за политичката кампања , општо се дефинира како "времето од ноќта кога на твојот надзорник му е наложено да ги пријави неговите/нејзините броеви со што твоето пријаување на броеви" ( најчесто последната активност политичкиот активист ја прави пред ЦОБ ) може да игра важан улога во неговото/нејзиното пријавување. На приме, филд-организаторот може да има собрано 9 нови ангажирани доброволци за настан во текот на денот, од него се бара ова да му го пренесе на својот регионален филд-директор со што тој може да соопшти дека сите филд-организатори регрутирале точно 52 доброволци за споменатиот настан, што треба да биде пренесено до заменик директорот на Стате Фиелд до 09:00, со што ТИЕ можат да разговараат со него во 09:15 и да му пренесат дека за настаните се регрутирани 827 доброволиц низ државата. Кога ќе се заврши секој дел од овие известувања, организаторите можат да прават документација на повеќе нивоа, да праќаат електронска пошта, да телефонираат кај пријатели и други активности кои немаат ефект ако се прават за време на работните часови или во текот на гласањето.
:*Гласањто е преку електронска пошта, претходно познато како ,,гласање по пошта,, има зголемено значење како гласачка алатка. Денес, кампањите во повеќето земји мора да имаат добро разработена стратегија за да влијаат на порано гласање.
:*Продажба на официјални рекламни материјали како начин на зголемување на популарноста на кандидатот во врска со донациите за кампањата, регруирање доброволци и бесплатно рекламирање.
 
 
===Видови кампањи===
 
====Процес на водење на кампањата====
Мајор кампањите во САД( кои не го користат модерниот начин), често се многу подолги од оние во другите демократии. Кампањите започнуваат насекаде, неколку месеци до неколку години пред денот на изборите. Првиот дел од секоја кандидатска кампања е одлучување за почеток. Пред да одлучат да заапочнат, потенцијалните кандидати често разговараат со семејството, пријателите, професионални здруженија, општествени лидери и со лидерите на своите политички партии. Кандидатите често се бираат од страна на политички партии или лоби-групи кои се заинтересирани за изгласување на политичари кои се нивни истомисленици. За време на овој период, лицата кои се заинтересирани за мандат ја разгледуваат способноста да ги спојат парите, организацијата и јавниот имиџ кои се потребни за да бидат изгласани. Многу кампањи немаат напредок, со што луѓето често се несигурни во способноста на кандидатот да победи на изборите. Сепак, некои кандидати сосема ги исцрпуваат ресурсите потребни за натпреварувачка кампања, продолжена со пишана кампања која не чини многу или неформална кампања создадена да ја зголеми јавната свест и поддршка за нивните позиции. Кога личноста одлучува да започне кампања се прави јавно известување. Известувањето може да содржи сéсè, од едноставна конференција за заинтересираните медиум до медиумски настан проследен со говор. Обично, на многу луѓе им е познато дека кандидатот ќе започне пред да се направи известувањето. Кампањите често се соопштуваат, а потоа само официјално започнуваат по некој месец откако започнала активната кампања. За да се биде воздржан за тоа дали кандидатурата е планирана или не, често е смилена стратегија од страна на потенцијалниот кандидат, или да го испита теренот или да го задржи медиумското внимание.
 
Еден од многуте важни аспекти на големата американска кампања е способноста да акумулира големи суми пари. Внатрешните членови во политичката партијата и донаторите, често ги проценуваат кандидатите врз нивната способност да собираат пари. Недоволното собирање пари подоцна може да доведе до проблем - донаторите да не сакаат да му даваат средства на кандидатот. Иста така, за време на овој период кандидатите патуваат во области каде што дејствуваат и се состануваат со гласачите, се обраќаат пред големи маси на луѓе, мали групи или дури и пред поединци. Ова им овозможува на гласачите да добијат подобра слика за тоа кој е кандидатот за кого читаат во весниците или го гледаат на телевизија. Учесниците во кампањата, често отпочнуваат скапи медиумски кампањи за да им го претстават кандидатот на гласачите, испраќаат доброволци во месните заедници да се состануваат со гласачите и да ги наговараат да го поддржат кандидатот. Дороволците, исто така се одговорни да ги идентификуваат поддржувачите, да ги распределуваат како доброволци или да ги регистрираат за гласање, ако не се претходно регистрирани.
 
Идентификацијата на поддржуважите ќе биде корисна подоцна, кога ќе се бројат нивните гласови. Понатаму во кампањата, кампањерите започнуваат скапа телевизиска, радио и директна кампања по електронска пошта, со цел да се убедат гласачите да го поддржат кандидатот, го засилуваат внатрешното членство координирајќи ги своите доброволци со полна сила, за да победат на изборите. Гласањето во САД често започнува со недели пред општите избори со што поштенските гласачки ливчиња се користат како вообичаен гласачки метод. Кампањите за спореден мандат можат да се релативно едноставни и не скапи - обраќање кон локални весници, давање потписи, поздравување на луѓето на локалните плоштади.
 
====Политички стручни советници====
 
====Понатамошен развој====
Многу политичари и коментатори се согласуваат дека американските политички кампањи во моментов се наоѓаат во период на промени, што се должи на зголемената употреба на Интернетот (кој се претвори во значајна алатка за финансирање) и по сéсè опаднувачката ефективност на телевизиското рекламирање. Сепак, модерната технологија продолжува да се прилагодува на промените во општеството. Кампањите преку Интернет нкогаш нема да бидат замена за традиционалните политички кампањи. Водењето политичка кампања преку Интернет не вклучува цели делови од секое население, бидејќи е достапно само за одредени групи на население, со што оние без пристап до Интернет ги остава неповрзани. На пример, за време на актуелната претседателска кампања на Обама, политичкото ширење на кампањата преку Интернет имаше ефект во достигнувањето до помладата популација. Поради границите на технологијата, претседателската кампања на Обама не успеа да достигне до постарите генерации кои не го користат овој нов медиум, како и значајниот број на население кое нема пристап до Интернет.
 
===Историјат===
Политичките кампањи постојат уште многу одамна. Најчесто започнуваат со помалку привилегирани или неосновани гледни точки. Феноменот на политички кампањи е тесно поврзан со лоби групи или полиитчки партии. За прва модерна кампања се смета кампањата на Вилијам Еварт Гледстон Мидлотиан во 1880 година, иако може да постојат примери за модерна политичка кампања уште порано, во 19 век. Демократските општества имаат регуларна гласачка кампања, но сéсè додека е дозволена слободата на изразување може да се предизвикаат одредени проблеми. Американските гласачки кампањи во деветнаесттиот век ги создадоа првите политички партии.
 
===Користени извори:===
:*Артур М. Шлесингер ,,Историја на американските претседателски избори,, 4 делови, Њујорк, Челзи Хаус, 1971 година
:*Брус А. Бимбер и Ричард Дејвис, ,,Водење кампања преку Интернет: Интернетот во британските избори,, Оксфорд, 2003 година
 
[[Категорија:Активизам по метода]]