Разлика помеѓу преработките на „Синусен бран“

Одземени 2 бајти ,  пред 1 година
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{main| → {{Главна|
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{main| → {{Главна|)
:<math>y(t) = A\sin(2 \pi f t + \varphi) = A\sin(\omega t + \varphi)</math>
 
каде што:
 
* '' A '' = на '' [[амплитуда]] '', девијација на функцијата од нула.
* '' F '' = на '' [[Фреквенција| обичнита фреквенција]] '', на '' [[Реален број| број]] '' на осцилации (циклуси) кои се јавуваат секоја секунда од времето.
* '' Ω '' = 2π''f '', на '' [[аголна фреквенција]] '', стапката на промена на аргументот на функцијата во единиците на [[радијани во секунда]]
* ''\ varphi'' = На '' [[Фаза (бранови)| фаза]] '', наведува (во [[радијани]]), каде што во својот циклус осцилација е на '' t '' = 0.
 
* ''\ varphi'' = На '' [[Фаза (бранови)| фаза]] '', наведува (во [[радијани]]), каде што во својот циклус осцилација е на '' t '' = 0.
 
** Кога ''\ varphi'' Е не-нула, целите бранови ќе се префрлат во времето од износот ''\ varphi'' / '' Ω '' секунди. Негативна вредност претставува одлагање, а позитивната вредност претставува напредок.
 
 
== Општа форма ==
Во принцип, функцијата може да има '' ':' '' * просторна променлива '' x '', која ја претставува '' позицијата "" на димензија на кој пропагира бран, и има карактеристичен параметар '' k ''кој се нарекува [[бранов број]] (или агонален број на бран), што претставува сразмерноста меѓу аголната фреквенција ω и линеарна брзина ([[Брзина фаза| брзината на ширење]]) ν * не- нула центарна амплитуда,''
'' D ''
одосно:
Човечкото уво може да се препознае еденинствен синуснен бран кој е јасен и чист затоа што синусните бранови се претставени на една фреквенција без хармонија.
 
За човечкото уво, звук кој е направен од повеќе синусни бранови ќе има значитело приметлива хармонија. Од друга страна, ако звукот содржи апериодични бранови заедно со синусни бранови (кои се периодични), тогаш звуковите ќе се гледаат "бучни" како [[Бучава (акустична)| бучава]] се карактеризира како апериодична.
 
== Фуриеви серии ==
[[File:Waveforms mk.svg|мини|400x400пкс|Синусен, [[Квадратен бран|квадратен]], [[триаголен бран|триаголен]] и [[пилест бран|пилест]] бранов облик.]]
 
{{mainГлавна|Фуриева анализа}}
 
Во 1822 година, францускиот математичар Џозеф Фурие открил дека за синусоидални бранови може да се корисат едноставни блокови за зградата за да се опишат и да се приближат било кои периодични бранови, вклучувајќи ги и квадратите бранови. Фурие го користи како аналитичка алатка во студијата на бранови и топлински проток. Тоа често се користи во процесирање на сигналот и статистичка анализа на временски серии.
: <math>u(t,x) = A \sin(kx - \omega t + \varphi)</math>
 
Кога два бранаа имаат иста амплитуда и фреквенција, и патуваат во спротивна насока, [[Принципот на суперпозиција| superpose]] едни со други, а потоа [[стоен бран]] се создава модел. Имајте на ум дека, на кинење на жици,вмешаите бранови се одбиени браонови од фиксните точки на жицата. Затоа, вертикални бранови се појавуваат само на одредени фреквенции, кои се наведени како резонантнати на фреквенции и се составени од фундаментална фреквенција и повисоки хармонии.
 
== Поврзано ==