Разлика помеѓу преработките на „Список на македонисти“

с
→‎Историја: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Main| → {{Главна|
с (→‎Македонисти: Македонска предлошка, replaced: {{Clear}} → {{среди}})
с (→‎Историја: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Main| → {{Главна|)
 
== Историја ==
{{MainГлавна|Македонистика}}
 
Интересот на славистите за [[Македонија]], за [[македонските дијалекти]], литература и народно творештво датира уште од времето на основачот на славистиката [[Јозеф Добровски]] (1753-1829). Почетоците на организирано учење на македонскиот јазик на ниво на академска настава се врзуваат со првото предавања по [[македонски јазик]] одржано на Карловиот универзитет во [[Прага]] во [[1946]], а го одржал професорот [[Антонин Фринта]]. Оттогаш наваму македонскиот јазик и македонската книжевност претставуваат предмет на научен интерес за повеќе специјалисти - слависти и балканисти, за што сведочат бројните трудови напишани од странските македонисти, а македонскиот јазик стана наставен предмет застапен на околу 30 универзитети во светот.