Разлика помеѓу преработките на „Полски јазик“

Додадени 32 бајти ,  пред 27 дена
с
Правописна исправка, replaced: {{Main| → {{Главна| (4)
с (Правописна исправка, replaced: {{Main| → {{Главна| (4))
== Дијалекти ==
 
{{MainГлавна|Дијалекти на полскиот јазик}}
 
Полскиот јазик станал похомоген јазик во втората половина на [[20 век]] како резултат на миграцијата на полјаците од источниот кон западниот дел од земјата по анектирањто на [[Креси]] од страна на [[СССР]] во [[1939]].
 
== Фонологија ==
{{MainГлавна|Фонологија на полскиот јазик}}
 
Полскиот има шест орални и две носни самогласки. Полскиот систем на согласки е посложен: карактеристично за овој јазик е постоењето на серија африкатни и непчани согласки, како последица на [[палатизација]]та на [[старословенскиот јазик]] и како палатизација која се случила само кај полскиот и [[Белоруски јазик|белорускиот јазик]].
 
== Правопис и азбука ==
{{MainГлавна|Правопис на полскиот јазик|Полска азбука}}
Полската азбука потекнува од [[латиница]]та, но користи дијакрити. Полскиот јазик развил свој правопис, различен од околните [[западнословенски јазици]].
 
 
== Граматика ==
{{MainГлавна|Граматика на полскиот јазик}}
 
=== Лични заменки ===