Разлика помеѓу преработките на „Мајка“

Одземени 16 бајти ,  пред 1 година
с
Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Commons category| → {{рв|
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Commons category| → {{рв|)
===Мајката како тема во книжевноста===
* „Мицевата мајка Мици си го плака“ - македонска народна песна.<ref>Ѓорѓи Доневски, ''Сокол ми лета високо''. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 25.</ref>
* „Мајката го проколнала Соломон“ (''Соломуна проклела мати'') - српска народна приказна.<ref>''Народне приповетке''. Београд: Просвета, 1963, стр. 82-83.</ref> <ref>Вук Караџић, ''Српске народне приповијетке''. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 226-227.</ref>
* „Туѓа мајка“ (''Туђа мајка'') - српска [[Народна литература|народна песна]].<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 79-79.</ref>
* „Мајчиното срце“ (''Материно срце'') - српска [[Народна литература|народна песна]].<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 83-84.</ref>
* „[[Мајка Маргарита]]“ - [[Бугарштици|бугарштица]].<ref>''Народне лирске песме''. Београд: Просвета, 1963, стр. 79-82.</ref> <ref>''Bugarštice''. Beograd: Rad, 1969, стр. 69-74.</ref>
* „Мама“ - расказ на српскиот писател [[Давид Албахари]].<ref>Давид Албахари, ''Опис смрти''. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 14-25.</ref>
* „Мајка“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 122-125.</ref>
* „Молитва за мојата мајка“ - песна на италијанскиот писател и [[режисер]] [[Пјер Паоло Пазолини]] од 1962 година.<ref>Pjer Paolo Pazolini, ''Put i nebo''. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 74-75.</ref>
* „Мајка“ - расказ на македонскиот писател [[Горан Петревски]] од 2014 година.<ref>Горан Петревски, ''Одбрани трудови''. Скопје: Темплум, 2014.</ref>
* „Мајката заминува“ - песна во проза од истоимената збирка на полскиот поет [[Тадеуш Ружевич]].<ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 184-190.</ref> <ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 4.</ref>
* „Лошиот син“ - песна на полскиот поет [[Тадеуш Ружевич]] од 1941 година.<ref>Tadeuš Ruževič, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 197.</ref>
* „Мајка“ - збирка поезија на чешкиот поет [[Јарослав Сајферт]] од 1954 година.<ref>„Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, ''Stub kuge''. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.</ref>
 
== Поврзано ==
{{Commons categoryрв|Mothers}}
* [[Семејство]]
* [[Татко]]
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
{{никулец}}