Разлика помеѓу преработките на „Скриптирање на опслужувачка страна“

с
→‎Вовед: Правописна исправка, replaced: например → на пример
с (→‎Технологии за скриптирање на опслужувачска страна: Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка using AWB)
с (→‎Вовед: Правописна исправка, replaced: например → на пример)
Во "старите" времиња оваа технологија била исклучиво применувана во комбинација со [[C (програмски јазик)|C]] програмирањето, [[Perl]] скрипти и [[шел скрипти]] користејќи се со техниката [[Common Gateway Interface]] (CGI). Овие скрипти се извршуваат од страна на [[оперативен систем|оперативниот систем]]. Кодирањето / програмирањето, се изведува на класичен начин согласно програмската спецификација за дадениот програмски јазик, а резултатите едноставно се испорачуваат на веб опслужувачот кој понатаму ги доставува до веб клиентот. Денес, покрај гореспоменатите техники, исто така се користат и [[Active Server Pages|ASP]] и [[PHP]], кои директно се извршуваат од страна на опслужувачот или од страна на одредени модули (т.е. [[mod perl]] или [[mod php]]). Двата начина на скриптирање (т.е. CGI или директно извршување) можат да се исползуваат за креирање на комплексни веб страници. Препорачливо е да се користи техниката на директно извршување бидејќи вообичаено оваа техника резултира со побрз одзив бидејќи нема постојано повикување на соодветниот интерпретер.
 
Динамичките веб страни понекогаш се опслужувани од специјално дизајниран веб апликациски опслужувач, како што е напримерна пример [[Python (програмски јазик)|Python]] "Base HTTP Server" библиотеката.
 
== Технологии за скриптирање на опслужувачска страна ==