Разлика помеѓу преработките на „Светско наследство на УНЕСКО“

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: например → на пример
с (Правописна исправка, replaced: се до → сè до)
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: например → на пример)
'''Списокот на светското културно и природно наследство на УНЕСКО''' вклучува објекти (напримерна пример [[гори]], [[планина]], [[езеро]], [[пустина]], [[зграда]], [[град]]), номинирани и одобрени по меѓународната програма за светското наследство на Комисијата за светско наследство на [[УНЕСКО]].
 
Програмата има за цел да каталогизира, именува и зачува објекти со културно и природно значење за општото наследство на човечкото наследство. Во определени услови, објектите од списокот можат да бидат финансирани од страна на [[Фонд за светско наследство|Фондот за светско наследство]]. Програмата е создадена со Конвенцијата за зачувување на светското културно и природно наследство, која е подржана од генералната конференција на [[УНЕСКО]] на [[16 ноември]] [[1972]]. Одтогаш па сè до денес, 183 држави ја ратифицирале конвенцијата.