Кибермалтретирање: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Правописна исправка, replaced: прв пат → првпат using AWB
с Јазична исправка, replaced: Retrieved on → Посетено на (4)
Ред 5:
== Дефиниција ==
 
Терминот "cyberbullying" e создаден и дефиниран од страна на канадски едукатор и активист за анти-заплашување [[Bill Belsey]], како "употребата на информатичките и комуникациските технологии за поддршка на намерното и непријателско однесување од страна на поединец или група, која е наменета да им наштети на другите ".<ref>http://www.cyberbullying.org/ includes the first formal definition of cyberbullying by Bill Belsey. RetrievedПосетено onна July 6, 2011.</ref>
 
Сајбер заплашувањето последователно е дефинирано како: "кога Интернетот, мобилните телефони или други уреди се користат за испраќање на текст или слики, се со цел да се повреди или посрамоти друго лице".<ref>http://www.ncpc.org/cyberbullying Ncpc.org. RetrievedПосетено onна July 6, 2011.</ref> Други истражувачи користат сличен јазик за опишување на феноменот.
 
Сајбер заплашувањето може да биде толку едноставно како што е праќање e-mail на некој што веќе рекол дека не сака да контактира со испраќачот, кое исто така може да вклучува и закани, сексуална забелешки, погрдни етикети (т.е. говор на омраза), да ги жртвите прави предмет на исмевање во форуми и објавување на лажни изјави како факти насочени кон понижување.
Ред 33:
 
Националниот совет за превенција на криминал изјвува дека сајбер заплашувањето е проблем што влијае на речиси половина од сите американски тинејџери.<ref>Hinduja, S. & Patchin, J. W. (2007) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J202v06n03_06 Journal of School Violence, 6(3), 89–112</ref> Во 2007 година, Debbie Heimowitz, студент на Стенфорд Универзитетот, создаде филм базиран на Стенфорд акредитирано истражување.
Таа работеше во групи, десет недели во три училишта за да се запознае со проблемот на сајбер заплашувањето во Северна Калифорнија. Наодите утврдиле дека над 60% од учениците биле сајбер заплашувани и биле жртви на кибер-малтретирањето. Филмот сега се користи во училниците на национално ниво, дизајниран околу целите на учење, кои се во врска со проблемите околу разбирањето на темата. Средното училиште на Megan Meier наводно го користи филмот како решение за кризата во нивниот град. Во септември 2006 година, ABC вестите известуваат за истражувањето подготвено од страна на I-Safe.Org.<ref>http://isafe.org/ Isafe.org. RetrievedПосетено onна July 6, 2011.</ref> Оваа 2004 анкета на 1.500 студенти помеѓу 4 и 8 степен изјавиле:
 
42% од децата се заплашувани онајалн. На секое четврто дете тоа му се случило повеќе од еднаш. <br />
Ред 92:
=== Изгубени приходи, закани, клевета ===
 
Големите компании спроведуваат студии за да се измери загуба на приходи преку малициозни лажни работи. Cyberstalkers бараат да ја оштетат заработувачката на нивнита жртва, вработувањето репутацијата или безбедноста. Од 2008 година Високиот суд утврди дека, општо земено, навреда е кога изјава е направена усно без оправдување. Клеветнички изјави се оние кои се снимени со одреден степен на трајност. Ова би вклучувало изјави дадени по електронска пошта или на онлајн огласни табли.<ref>http://www.out-law.com/page-5624 Out-law.com. RetrievedПосетено onна July 6, 2011.</ref>
 
== Возрасните и работните места ==