Разлика помеѓу преработките на „Бакар“

Додадени 54 бајти ,  пред 2 месеци
с
Јазична исправка, replaced: Retrieved on → Посетено на (6)
с (→‎Надворешни врски: Погрешно заведена каегорија using AWB)
с (Јазична исправка, replaced: Retrieved on → Посетено на (6))
Како [[алуминиум]],<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=Je4GBwAAQBAJ&pg=PT89&dq=Like+aluminium,+copper+recyclable+without+any+loss+of+quality#v=onepage&q=Like%20aluminium,%20copper%20recyclable%20without%20any%20loss%20of%20quality|title=Pen to Paper: Making Fun of Life|last=Burton|first=Julie McCulloch|date=2015|publisher=iUniverse|isbn=978-1-4917-5394-1|language=en}}</ref> бакарот може да се рециклира без никакво губење на квалитетот, како од сурова состојба, така и од произведени производи.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=5_QLBwAAQBAJ&pg=PA249&dq=copper+recyclable+without+any+loss+of+quality#v=onepage&q=copper%20recyclable%20without%20any%20loss%20of%20quality|title=The Role of Ecological Chemistry in Pollution Research and Sustainable Development|last=Bahadir|first=Ali Mufit|last2=Duca|first2=Gheorghe|date=2009|publisher=Springer|isbn=978-90-481-2903-4|language=en}}</ref> Во обемот, бакар е трет најмногу рециклиран метал по железо и алуминиум.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/?id=BnN3DAAAQBAJ&pg=PT281&dq=%C2%A0copper+third+most+recycled+metal+after+iron+and+aluminium#v=onepage&q=%C2%A0copper%20third%20most%20recycled%20metal%20after%20iron%20and%20aluminium|title=The Periodic Table in Minutes|last=Green|first=Dan|date=2016|publisher=Quercus|isbn=978-1-68144-329-4|language=en}}</ref> Се проценува дека околу 80% од сиот бакар досега ископан денес се уште се користат.<ref>{{cite web|url=http://www.copperinfo.com/environment/recycling.html|title=International Copper Association}}</ref> Според извештајот на [[Меѓународен ресурсен панел|Меѓународниот ресурсен панел]] за [[метални резерви во општеството]], глобалната залиха на бакар во употреба во општеството е 35–55&nbsp;kg. по глава на жител. Повеќето е во поразвиените земји (140–300&nbsp;kg по глава на /ител), а во помалку развиените земји (30–40&nbsp;kg по глава на жител).
 
Процесот на рециклирање на бакар е приближно ист како што се користи за екстракција на бакар, но бара помалку чекори. Отпадниот бакар со висока чистота се топи во [[печка]], а потоа се [[Оксидационо-редукциона реакција|редуцира]] и оформува во [[прачки]] и [[плочки]]; отпадот со ниска чистота се пречистува со [[галванизација]] во бања со [[сулфурна киселина]]<ref>[http://www.copper.org/publications/newsletters/innovations/1998/06/recycle_overview.html "Overview of Recycled Copper" ''Copper.org'']. (25 August 2010). RetrievedПосетено onна 8 November 2011.</ref>
 
== Легури ==
{{See also|Список на легури од бакар}}
Формирани се бројни бакарни [[Легура|легури]], многу од нив со важни употреби. [[Месинг]] е легура на бакар и [[цинк]]. [[Бронза]] обично се однесува на бакар-[[калај]] легури, но може да се однесува на било која легура на бакар, како што е [[алуминиум бронза]]. Бакар е еден од најважните состојки на сребрените и [[карат]]ните златни спојки што се користат во индустријата за накит, модифицирање на бојата, тврдоста и топењето на добиените легури.<ref name=goldalloys>{{cite web|url=http://www.utilisegold.com/jewellery_technology/colours/colour_alloys/ |accessdate=6 June 2009 |title=Gold Jewellery Alloys |publisher=World Gold Council |url-status=dead |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090414151414/http://www.utilisegold.com/jewellery_technology/colours/colour_alloys |archivedate=14 April 2009 |df=dmy }}</ref> Некои безоловни [[заварувачи]] се калајски легурирани со мал дел од бакар и други метали.<ref>[http://www.balverzinn.com/downloads/Solder_Sn97Cu3.pdf Balver Zinn Solder Sn97Cu3] {{webarchive |url=https://web.archive.org/web/20110707210148/http://www.balverzinn.com/downloads/Solder_Sn97Cu3.pdf |date=7 July 2011 }}. (PDF) . balverzinn.com. RetrievedПосетено onна 8 November 2011.</ref>
 
Легура на бакар и [[никел]], наречена [[купроникел]], се користи во монетите со ниска деноминација, често за надворешната обвивка. Монета од пет центи (во моментов се нарекува ''nickel'') се состои од 75% бакар и 25% никел во хомогена композиција. Легурата од 90% бакар и 10% никел, извонредна за неговата отпорност кон корозија, се користи за разни предмети изложени на морска вода, иако е ранлива за сулфидите што понекогаш се наоѓаат во загадени пристаништа и устија.<ref>{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=8C7pXhnqje4C|title=Corrosion Tests and Standards|publisher=ASTM International|page=368|language=en|year=2005}}</ref> Легурите од бакар со алуминиум (околу 7%) имаат златна боја и се користат во украси.<ref name=emsley/> ''[[Шакудо]]'' е јапонска декоративна легура на бакар која содржи низок процент на злато, обично 4-10%, што може да [[Патина|патинира]] до темно сина или црна боја.<ref name="Shakudō">{{cite journal|last=Oguchi|first=Hachiro|date=1983|title=Japanese Shakudō: its history, properties and production from gold-containing alloys|journal=Gold Bulletin|volume=16|issue=4|pages=125–132|doi=10.1007/BF03214636}}<!--|accessdate=4 June 2016 --></ref>
 
=== Антимикробни апликации ===
[[Бакарни легури со изработени површини]] имаат физички својства кои уништуваат широк спектар на [[Микроорганизам|микроорганизми]] (на пример, ''[[Escherichia coli|E. coli]]'' O157:H7, [[метицилин]] -отпорен ''[[Staphylococcus aureus]]'' ( MRSA ), ''[[Стафилококи|Staphylococcus]]'' , ''[[Clostridium difficile]]'' , [[инфлуенца А вирус]]от , [[аденовирус]] и [[Габа|габи]] ).<ref name="Copper Touch Surfaces">[http://coppertouchsurfaces.org/antimicrobial/bacteria/index.html Copper Touch Surfaces] {{Семарх}}. Copper Touch Surfaces. RetrievedПосетено onна 8 November 2011.</ref> Околу 355 бакарни легури биле докажани дека убиваат повеќе од 99,9% од бактериите кои предизвикуваат болести во рок од само два часа кога се редовно исчистени.<ref name="epa.gov">[http://www.epa.gov/pesticides/factsheets/copper-alloy-products.htm ЕПА регистрира производи од легури што содржат бакар] , мај 2008 година</ref> [[Агенција за заштита на животната средина на САД|Агенцијата за заштита на животната средина на САД]] (ЕПА) ги одобри регистрациите на овие бакарни легури како "[[антимикробни]] материјали со придобивки за јавното здравје";<ref name="epa.gov" /> тоа одобрение им овозможува на производителите да поднесуваат правни барања за придобивките од јавното здравје на производите направени од регистрирани легури. Покрај тоа, ЕПА ја одобри долгата список на антимикробни бакарни производи направени од овие легури, како што се потпирачи, [[Ограда|оградите]] , преклопните маси, [[Мијалник|мијалници]] , [[Чешма|чешми]], [[Квака на врата|кваките на вратите]], [[санитарија]], [[Тастатура|компјутерските тастатури]], опрема за [[Здравствен клуб|здравствени клубови]] и рачките на [[Количка за пазарување|количката за пазарување]] (за сеопфатна листа, видете: [[Антимикробни допирни површини од бакар-легури#Одобрени производи|Антимикробни допирни површини од бакар-легури # Одобрени производи]]). Бакарните кваки на вратите се користат од страна на болниците за да се намали преносот на болеста, а [[Легионерска болест|легионерската болест]] е потисната од бакарни цевки во водоводните системи.<ref>{{Наведено списание|last=Biurrun|first=Amaya|last2=Caballero|first2=Luis|last3=Pelaz|first3=Carmen|last4=León|first4=Elena|last5=Gago|first5=Alberto|date=1999|title=Treatment of a Legionella pneumophila‐Colonized Water Distribution System Using Copper‐Silver Ionization and Continuous Chlorination|journal=Infection Control and Hospital Epidemiology|volume=20|issue=6|pages=426–428|doi=10.1086/501645|jstor=30141645|pmid=10395146}}</ref> Продукти со антимикробни бакарни легури сега се инсталираат во здравствени установи во Велика Британија, Ирска, Јапонија, Кореја, Франција, Данска и Бразил и во системот за транзит на метрото во Сантијаго, Чиле, каде што ќе бидат поставени оградувачки лежишта од бакар-цинк во околу 30 станици помеѓу 2011 и 2014 година.<ref>[http://www.rail.co/2011/07/22/chilean-subway-protected-with-antimicrobial-copper Chilean subway protected with Antimicrobial Copper – Rail News from] {{Семарх}}. rail.co. RetrievedПосетено onна 8 November 2011.</ref><ref>[http://construpages.com.ve/nl/noticia_nl.php?id_noticia=3032&language=en Codelco to provide antimicrobial copper for new metro lines (Chile)] {{Мртва врска}}. Construpages.com.ve. RetrievedПосетено onна 8 November 2011.</ref><ref>[http://www.antimicrobialcopper.com/media/149689/pr811-chilean-subway-installs-antimicrobial-copper.pdf PR 811 Chilean Subway Installs Antimicrobial Copper] {{Семарх}}. (PDF). antimicrobialcopper.com. RetrievedПосетено onна 8 November 2011.</ref> Текстилните влакна може да се мешаат со бакар за да се создадат антимикробни заштитни ткаенини.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.cupron.com/cupron-technology/power-of-cupron/copper-and-cupron|title=Copper and Cupron|publisher=Cupron}}{{unreliable source?|date=November 2013}}</ref><ref name="Ergowear">[https://www.ergowear.com/incopper-specifications/ Ergowear], Copper antimicrobial yarn technology used in male underwear{{unreliable source?|date=November 2013}}</ref>
 
=== Како шпекулативна инвестиција ===