Разлика помеѓу преработките на „Соли“

Додадени 9 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: префикс → претставка (2)
с (→‎Хидроксид соли: Јазична исправка, replaced: префикси → претставки)
с (Јазична исправка, replaced: префикс → претставка (2))
Кај овие соли, еден или повеќе атоми на водород од киселината не се [[Супституција|супституирани]] со некој катјон. Според тоа, анјоните на ваквите соли содржат еден или повеќе водородни атоми. Овие соли се изведуваат од најмалку двобазни киселини.
 
Ако во анјонот на киселината има само еден водороден атом, името се образува со додавање на претставката ''хидроген''. Кога има повеќе, пред овојовaa префикспретставка се додава уште еден кој го покажува бројот на водородни атоми. На пример:
:Fe<sub>2</sub>(HPO<sub>4</sub>) - [[Железо(III)хидрогенфосфат]]
:KHSO<sub>4</sub> - [[Калиум хидрогенсулфат]]
 
==== Кристалохидрати ====
Тоа се такви соли кои во формулната единка содржат една или повеќе [[молекул]]и на [[вода]]. Нивните имиња го содржат зборот ''хидрат''. Бројот на молекули вода се означува со соодветенсоодветнa префикспретставка кон зборот хидрат. На пример:
:Na<sub>2</sub>CO<sub>3</sub><math>\cdot</math>10H<sub>2</sub>O - [[Натриум карбонат декахидрат]]
:MnPO<sub>4</sub><math>\cdot</math>H<sub>2</sub>O - [[Манган(III)фосфат монохидрат]]