Разлика помеѓу преработките на „Алкени“

Додадени 14 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Номенклатура на алкените според МУЧПХ: Јазична исправка, replaced: префикс → претставка (2)
с (→‎Номенклатура на алкените според МУЧПХ: Јазична исправка, replaced: префикси → претставки)
с (→‎Номенклатура на алкените според МУЧПХ: Јазична исправка, replaced: префикс → претставка (2))
# Најдолгата континуирана низа што ја содржи двојната врска е основа.
# Најдолгата низа го добива истото име како кај алканите, меѓутоа со смена на ''-ан'' во ''-ен''.
# Јаглеродните атоми се нумерираат од крајот што е поблиску до двојната врска. Бројот на првиот јаглероден атом од двојната врска се користи како префикспретставка на основното име и се одвојува од него со цртичка (тирѐ).
# [[Алкил]] групите и другите [[супституент]]и се именуваат, а потоа се идентификуваат нивните положби на низата, согласно со нумерирањето од правилото 3. Имињата и броевите се претставки на основното име.
# Ако [[Хемиско соединение|соединението]] може да постои како [[E и Z означување на изомери|Е или Z изомер]], соодветниотсоодветната префикспретставка проследенпроследена со цртичка се наоѓа во загради пред името.
# Ако постојат повеќе од една двојна врска, локацијата на секоја двојна врска се прикажува со број. Претставката на ''-ен'' го укажува бројот на двојните врски.