Разлика помеѓу преработките на „Соли“

Додадени 2 бајти ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: префиксот → претставката
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Јазична исправка, replaced: префиксот → претставката)
Кај овие соли, еден или повеќе атоми на водород од киселината не се [[Супституција|супституирани]] со некој катјон. Според тоа, анјоните на ваквите соли содржат еден или повеќе водородни атоми. Овие соли се изведуваат од најмалку двобазни киселини.
 
Ако во анјонот на киселината има само еден водороден атом, името се образува со додавање на префиксотпретставката ''хидроген''. Кога има повеќе, пред овој префикс се додава уште еден кој го покажува бројот на водородни атоми. На пример:
:Fe<sub>2</sub>(HPO<sub>4</sub>) - [[Железо(III)хидрогенфосфат]]
:KHSO<sub>4</sub> - [[Калиум хидрогенсулфат]]
==== Хидроксид соли ====
Тоа се такви соли кои во својот состав содржат една или повеќе [[Хидроксидна група|хидроксидни групи]], па затоа во нивните имиња се содржи зборот ''[[хидроксид]]''. Во овие соли постојат два различни анјони - [[Хидроксиден анјон|хидроксиден]] и анјон на [[Киселински остаток|киселинскиот остаток]], па затоа секој од нив се пишува одделно. Ако има повеќе од една OH-група, кон зборот ''хидроксид'' се додаваат префикси кои го означуваат бројот на овие групи. На пример:
:Bi(OH)Cl<sub>2</sub> - [[Бизмут(III)хидроксид хлорид]]</br>
:Bi(OH)<sub>2</sub>Cl - [[Бизмут(III)дихидроксид хлорид]].
 
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Соли|*]]