Разлика помеѓу преработките на „Придавка“

Одземени 9 бајти ,  пред 1 месец
с
Јазична исправка, replaced: префиксот → претставката (2)
с (Јазична исправка, replaced: префиксот → претставката (2))
''На пр.: прв, втор (коњ)''
 
4. '''[[Заменски|Заменските]]те придавки''' се изведени од [[Заменка|заменки]] и многу наликуваат на нив.
 
Разликуваме:
3. Кај граматичката категорија определеност, придавката го презема членот од именката.
 
Кога имаме определена [[синтагма]] (именска група од [[придавка]] и [[именка]]), го членуваме само првиот [[збор]], односно придавката (не може да се членуваат двата збора, туку само првиот).
 
'''На пр.: (добар) човекот - добриот човек.'''
 
2. [[Компаратив]] - форма за споредување на два предмета.
Се образува со префиксотпретставката: по-, кој се пишува слеано со придавката (подобар).
 
''На пр.: Тој е подобар ученик од Горан.''
 
3. [[Суперлатив]] - форма за споредување на еден со повеќе предмети.
Се образува со префиксотпретставката: нај-, кој се пишува слеано со придавката (најдобар).
 
''На пр.: Тој е најдобар ученик во класот.''
 
Во вториот пример врската е посредна (стои со помошниот [[глагол]] сум - е) и тогаш е дел од прирокот ([[именски прирок]]).
 
 
{{Зборовни групи}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Придавки|*]]