Аглутинативен јазик: Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: суфикс → наставка (2)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (fix homoglyphs: convert Cyrillic characters in [Т]he to Latin)
с (Јазична исправка, replaced: суфикс → наставка (2))
Во многу оддлени јазици, ова се развило првенствено преку [[конвергентна еволуција]]. Тука постои префериран еволуционен правец од аглутинативни синтетички јазици до [[фузионални синтетички јазици]], и потоа до [[несинтатички јазици]] кои са развиваат во [[изолациони јазици]] и оттука повторно до аглутинативни синтетички јазици. Како и да е, ова е само стандард и комбинација од стандардот, видливи се [[граматичката теорија]] и теоријата на општата лингвистика, посебно финалниот збор - [[стокопа]] и [[елизија]]. Овој феномен е познат како [[лингвистичко отстапување]].
Некои реални и функционално конструирани јазици, како што се [[Есперанто]], [[Њуспик]] и [[Клингон]] се претставени како аглутинативни јазици.
Аглутинативните јазици се особено тешки за учење, бидејќи само еденедна суфикснаставка може да ја смени смислата на реченицата. Типичен пример за аглутинативен јазик е турскиот.Тој спаѓа во т.н високо аглутинативни јазици кои трпат и до 8 морфеми на коренот на зборот.Еве еден пример со турскиот збор EV што значи куќа.Со додавање на суфиксинаставки за коренот на зборот добиваме и цели реченични изрази
Ev-куќа
Evler-куќата
 
== Литература ==
*Stocking, George W.(1995). The Ethnographer's Magic and Other Essays in the History of Anthropology. University of Wisconsin Press p. 84 [[ISBN 0-299-13414-8]].
*Masayoshi Shibatani, Theodora Bynom (1999). Approaches to language typology. Oxford University Press. стр. 5. ISBN 0-19-823866-5.
Bodmer,Frederick. Ed. by Lancelot Hogben. The Loom of Language. New York, W.W. Norton and Co, 1944, renewed 1972, стр. 53, 190ff. ISBN 0-393-30034-X
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Аглутинативни јазици| ]]
[[Категорија:Синтетички јазици]]