Овчеполски дијалект: Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: суфиксот → наставката
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
с (Јазична исправка, replaced: суфиксот → наставката)
 
| description = Говор на девојче од с. [[Горобинци]], [[Светиниколско]]
}}
'''Овчеполски дијалект''' — дијалект што спаѓа во подгрупата на источни дијалекти на [[Северномакедонско наречје|северното наречје]] на [[Македонски јазик|македонскиот јазик]]. Дијалектот се зборува на територијата на градот [[Свети Николе]] со околината. Овчеполскиот дијалект е близок дијалект со [[Кумановски дијалект|кумановскиот]], [[Кривопаланечки дијалект|кривопаланечкиот]] и со [[Кратовски дијалект|кратовскиот дијалект]].
 
== Основни фонолошки карактеристики ==
== Морфолошки карактеристики ==
* употреба на имперфектно-аористна наставка -смо / -сте: викасмо, викасте
* употреба на суфиксотнаставката ''-ики'' за множина на именки од среден род: пилики
* наставката ''-ва'', ''-сва'' за 3 лице множина од аорист: они бева, они имасва
* чување на старото палатално ''л''