Разлика помеѓу преработките на „Касандра (митологија)“

дополнување
(#1Lib1Ref)
(дополнување)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'':За други значења погледни [[Касандра (појаснување)]]''
[[Податотека:Cassandra1.jpeg|мини|десно|180п|'''Касандра''']]
'''Касандра''' ([[грчки]] Kassandra) ([[латински]] Cassandra) била ќерка на [[троја]]нскиот крал [[Пријам]] и неговата сопруга [[Хекуба]].<ref>Хиган, ''Митови, Три,''. Скопје: Три, 2016, стр. 70.</ref>
 
== Митологија ==
Според легендата[[легенда]]та, во неа се вљубил Феб [[Аполон]], грчки бог на пророштвата и лечењето.
Им ја дал дарбата да ја претскажува иднината, а таана неговата [[љубов]] јаКасандра возвратила со студенило, зарадипоради што тој ја проколнал, такасо штотоа наво секое нејзинонејзините претскажувањепретскажувања никој да не се осврнуваверува.
 
Нејзиниот татко Пријам сакал да му ја понуди на [[Менелај]] за жена, наместо Елена. Касандра го предвидувапредвидела падот на [[Троја]], но неа никој не ја слушаслушал (како што рекол [[Аполон]]). На крајкрајот, Касандра постанувапостанала плен на [[Агамемнон]], кој ја силувасилувал и ја одведуваоднесол дома. На патПатем, Касандра раѓараодила син (по другата верзија, два сина близнаци,близнаците Теледам и Пелопс) кој Агамемнон го признавапризнал како своисвој. Во [[Микена]], Агамемнон ебил убиен од сопругата [[Клитемнестра]] и нејзиниот љубовник Егист, со образложение дека Касандра му била љубовница. По другата верзија, Касандра, која го предвидела убиството, со синот пребегала во [[Колхида]], градот на нејзината тетка.
Татко ѝ Пријам сакал да ја понуди на [[Менелај]] како жена наместо Елена.
Касандра го предвидува падот на [[Троја]], но неа никој не ја слуша (како што рекол [[Аполон]]). На крај Касандра постанува плен на [[Агамемнон]] кој ја силува и ја одведува дома. На пат Касандра раѓа син (по другата верзија два сина близнаци, Теледам и Пелопс) кој Агамемнон го признава како свои. Во [[Микена]] Агамемнон е убиен од сопругата [[Клитемнестра]] и нејзиниот љубовник Егист, со образложение дека Касандра му била љубовница.
 
==Касандра како мотив во уметноста==
По другата верзија, Касандра која го предвидела убиството, со синот пребегала во [[Колхида]], град на нејзината тетка.
* „Монолог за Касандра“ - песна на полската поетеса [[Вислава Шимборска]].<ref>Vislava Šimborska, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 104-105.</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
{{Грчка митологија}}