Разлика помеѓу преработките на „Лешок“

Одземени 7 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Родови: Јазична исправка, replaced: Ја знаат следната генеологија → Го знаат следното родословие:, ја знаат следната генеологија → го зна
с (→‎Родови: Форматна исправка, replaced: 0 год. → 0 г. (4), 5 год. → 5 г. (2))
с (→‎Родови: Јазична исправка, replaced: Ја знаат следната генеологија → Го знаат следното родословие:, ја знаат следната генеологија → го зна)
* ''Тасевци (1 к.),'' '''староседелци.'''
* ''Коларовци (2 к.),'' доселени се од [[Старо Село (Тетовско)|Старо Село]].
* ''Ѓоревци (4 к.)'', доселени се од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]]. ЈаГо знаат следнатаследното генеологијародословие: Билбил (жив на 50 г. во 1947 година) Петруш-Божин-Ѓоро, кој се доселил. Имаат иселеници во селото [[Слатино (Тетовско)|Слатино]].
* ''Качовци (4 к.)'' доселени се од соседното село [[Сетоле]], јаго знаат следнатаследното генеологијародословие: Андро (жив во 1947 година) Мито-Божин-Мишо-Јанко, основачот на родот. Имаат иселеници во [[Лесковац]] (едно семејство).
* ''Лалошој (11 к.)'' доселени се од селото [[Непроштено]], таму биле староседелци, јаго знаат следнатаследното генеологијародословие: Мито (жив на 45 г. во 1947 година) Јастре-поп Симун-поп Китан, кој се доселил. Имаат иселеници во [[Скопје]] (шест семејства, во [[Ѓорче Петров (населба)|Ѓорче Петров]]), [[Тетово]] (едно семејство) и во [[Софија]] (едно семејство).
* ''Гркомановци (4 к.)'' доселени се од селото [[Рогачево]], јаго знаат следнатаследното генеологијародословие: Томе (жив на 40 г. во 1947 година) Самој-Васо-Стојан-Јовче, основачот на родот, во Рогачево биле староседелци.
* ''Карапанџовци (3 к.)'' доселени се од неко— село во [[гостиварско]]. Имаат иселеници во [[Тетово]] (едно семејство) и во [[Скопје]] (две семејства).
* ''Китановци (1 к.)'' доселени се однекаде.
* ''Рошој (2 к.)'' доселени се од селото [[Слатино (Тетовско)|Слатино]]. Подалечно потекло од неко— село во [[Овче Поле]].
* ''Пејчиновци или Поповци (13 к.)'' доселени се од соседното село [[Отуње]], таму се викале ''Цанцаловци.'' Право потекло имаат од селото [[Орашко Градиште]] во клисурата на [[Вардар]]. Имаат иселеници во [[Тетово]] (три семејства, богат род), [[Русе]] (едно семејство), [[Белград]] (едно семејство), [[Софија]] (едно семејство) и во [[Франција]] (едно семејство).
* ''Цинцаровци (6 к.)'' доселени се од селото [[Сетоле]], јаго знаат следнатаследното генеологијародословие: Форче (жив на 50 г. во 1947 година) Столе-Кочо-Богдан, кој се доселил.
* ''Нешовци (1 к.)'' доселени се од селото [[Чучер-Сандево|Чучер]], [[скопско]]. Имаат иселеници во [[Варна]] (едно семејство).
* ''Пашини (4 к.)'' родот го основал предок доселен од селото [[Подбреге]].
* ''Стеван (1 к.),'' Стеван е доселен како домазет од селото [[Сетоле]] (таму припаѓал на родот ''Качовци'')
* ''Ѓоре (1 к.),'' Ѓоре е доселен како домазет од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]] (таму припаѓал на родот ''Пржовци'')
* ''Сибиновци (4 к.)'' доселени се од селото Котлина кај [[Качаник]], јаго знаат следнатаследното генеологијародословие: Ристо (жив на 40 г. во 1947 година) Андро-Спасо-Сибин.
* ''Коруновци (6 к.)'' доселени се од селото [[Варвара (Тетовско)|Варвара]], јаго знаат следнатаследното генеологијародословие: Стојан (жив на 45 г. во 1947 година) Стојче-Милован-Корун. Имаат иселеници во [[Бугарија]] (три семејства).
* ''Богојевци (1 к.)'' доселени се од [[Слатино (Тетовско)|Слатино]].
* ''Манојловци (1 к.)'' доселени се од [[Глоѓи|Глоги]].<ref>{{Наведена книга|title=Полог|last=Трифуноски|first=Јован|publisher=САНУ|year=1976|isbn=|location=Белград|pages=}}</ref>