Разлика помеѓу преработките на „Брегова ластовичка“

с
Правописна испавка, replaced: 4 cm → 4 см, 8 cm → 8 см (2)
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Правописна испавка, replaced: 4 cm → 4 см, 8 cm → 8 см (2))
''Riparia diluta'' <small>(but see [[#Description, systematics, and taxonomy|text]])</small>
}}
 
 
'''Бреговата ластовичка''' (''Riparia riparia'') е птица преселница, од фимилијата [[ластовици]] од редот на [[врапчевидни]]те. Широко е распространета во лето, ја опфаќа цела [[Европа]] и средоземноморските држави, дел од серверна [[Азија]] и, исто така, [[Северна Америка]]. Во зима, таа се сели во источна и јужна [[Африка]], [[Јужна Америка]] и јужна Азија.
 
[[File:Riparia Riparia-2006-Ejdzej-1.jpg|thumb|left|Возрасна единка крај гнездото]]
Бреговата ластовичка е долга 13-14 cm&nbsp;см, распонот на крилјата е 28 cm&nbsp;см и тежи околу 14 грама. Таа е кафеаво сивкаста од горе, бела од долу со кафеав појас на градите; и нејзините бои не се толку контрастни како кај другите ластовици. Клунот е црн и има кафеави нозе. Младите имаат црвенкасти делови на пердувите.
Опашката ѝ е релативно мала, со послабо изразен облик на вила.
Нема изразен полов диморфизам (не се разликуваат машките од женските единки).
Нејзиниот кафеав грб, белиот врат и краткиот и брз отсечен лет ги изделува од сличните ластовички, како што е [[Градска ластовичка|градската ластовичка]] (''Delichon urbicum''), [[Карпеста ластовичка|карпестата ластовичка]] (''Petrochelidon pyrrhonota'') и од другите видови ластовици. Само видот ''R. cincta'' од [[Сахара]] е слична, но бреговата ластовичка таму се појавува само во зима, па затоа повторно лесно се распознава.
 
Бреговата ластовичка пее континуирано додека лета, но полугласно се слуша кога се симнува на земја. Звуците за тревога се слушаат кога ќе помине некоја птица грабливка како сокол, врана или други сомнителни предатори и тогаш преземаат комбинираната акција за да го избркаат предаторот.
[[File:Riparia riparia-nest.jpg|thumb|right|Гнездо со јајца]]
 
Бреговата ластовичка живее во големи колонии и таму ги прави гнездата. Од десетици до многу стотици парови гнездат многу блиску едни до други, зависно од просторот што им е на располагање. Гнездата ги прават на вертикални земјени брегови од реки, избирајќи поровка и мека земја. Нејзиното име всушност потекнува од таму. Гнездото претставува хоризонтална дупка во вертикален земјен ѕид, со отвор од 6 до 8 cm&nbsp;см и должина до 1,5 m. Го копаат наизменично и мажјакот и женката со своите нозе. На крајот од дупката се наоѓа комората која е малку проширена и каде го сместуваат гнездото во кое ставаат сламки, мов, сува трева и пердувчиња. Несат 2 - 5 бели јајца. Родителите наизменично ги лежат јајцата во период од 13 до 15 дена. Родителите пилињата ги хранат со инсекти, и по 3 недели, младенчињата го напуштаат гнездото. За разлика од другите ластовици, бреговите ластовички најчесто имаат само едно легло годишно. Тие се моногамни птици.
 
==Фусноти==
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Птици на Македонија]]
[[Категорија:Ластовици]]