Зеландија: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Замена со тековен назив на предлошка, replaced: цитирана веб страница → Наведена мрежна страница (4) using AWB
с →‎Геологија: Јазична исправка, replaced: Пацифичк → Тихоокеанск
Ред 17:
Зеландија не е како другите континенти, бидејќи го сочинуваат две речиси паралелни гребени, одвоени од пукнатина. Гребените се карпи од континентот, но пониски се во висина од нормалните континенти.
 
Пред околу 25 милиони години, јужниот дел од Зеландија, кој се наоѓа на ПацифичкотоТихоокеанското Плато, почнал да се придвижува кон северниот дел (кон Индо-Австралиското Плато). Резултатот на ова поместување е видлив на геолошките карти.<ref name="UNCLOS map">{{Наведена мрежна страница |url=http://www.unclosnz.org.nz/acretion_map.html | title=Figure 4. Basement rocks of New Zealand |work=UNCLOS Article 76: The Land mass, continental shelf, and deep ocean floor: Accretion and suturing | accessdate=2007-04-21}}</ref> Ова придвижување исто така го изместило басенот на Нова Каледонија од неговата претходна позиција.
 
Вулканска активност на Зеландија се случува пред, за време и после одвојувањето од суперконтинентот [[Гондвана]]. Иако Зеландија е изместена околу 6000 километри кон северозапад, интерконтиненталната вулканска активност покажува состав на магмата сличен на составот на вулканите од соседните делови на Антарктик и Австралија.