Разлика помеѓу преработките на „Интернет-банкарство“

#WPWPMK #WPWP
с (→‎SET: Правописна исправка, replaced: кој што → којшто using AWB)
(#WPWPMK #WPWP)
{{ecommerce}}
[[Податотека:Différents modèles de lecteurs de cartes bancaires.jpg|280px|thumb|Пет токени за авторизација, за интернет-банкарство.]]
'''Интернет-банкарство''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''Internet banking'') означува пристап до банкарските услуги преку интернет, при што секој клиент добива сопствено корисничко име (user ID) и лозинка (password), кои треба да му обезбедат приватност во користењето на услугите, како и заштита од можни злоупотреби од страна на други лица. Интернет-банкарството претставува [[банка]]рство кое се одвива од дома со посредство на [[интернет]]-мрежата. За извршување на банкарските трансакции не е потребен специјален [[софтвер]], туку тоа може да се врши од секој [[компјутер]] и од секое место каде што има пристап до интернет. Притоа, податоците за трансакцијата не се складираат на [[тврд диск|тврдиот диск]] на [[компјутер]]от, со што е остварен одреден степен на заштита. Банките се тие кои се грижат за заштита на податоците, односно за одржување на сопствениот [[хардвер]] и софтвер.