Разлика помеѓу преработките на „Ирокези“

Одземени 2 бајти ,  пред 1 година
Шесте
(Шесте)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
}}
 
'''Ирокези''' (од {{lang-fr|Iroquois}}) — група од [[индијанци|индијански]] племиња, кои ја населуваат североисточна Америка (областа на [[Големите Езера]]), кои се обединети во т.н. „Ирокезка конфедерација“, наречена и уште „Петте народи“, „Шестте„Шесте народи“, „Народот од Долгиот дом“, „Лига на ирокезите“ и др.
Тие самите се нарекуваат „Ходиношони“ (''Haudenosaunee'') и буквално може да се преведе како ''Народот од Долгиот дом''.
првостепено Лигата на ирокезите е изградена од пет народи: [[Мохавк]] (''Mohawk''), [[Онеида]] (''Oneida''), [[Онондага]] (''Onondaga''), [[Кајуга]] (''Cayuga'') и [[Сенека]] (''Seneca''). Подоцна ([[1721]] г.) кон неа се вклучува шестиот народ: [[Тускарора]] (''Tuscarora'').
Анонимен корисник