Разлика помеѓу преработките на „Македонски Албанци“

с
→‎Населување 1951-1956: Јазична исправка, replaced: Османската Империја → Османлиското Царство
с (→‎Населување 1951-1956: Јазична исправка, replaced: Османската империја → Османлиското Царство)
с (→‎Населување 1951-1956: Јазична исправка, replaced: Османската Империја → Османлиското Царство)
 
==Населување 1951-1956 ==
Завршувањето на [[Втората светска војна]] и воспоставувањето на новиот социјалистички општествено-политички систем во [[Југославија]], а со тоа и во федерална Македонија, за турското национално малцинство претставувало дополнителен мотив за продолжување на процесот на иселување во [[Турција]] кој започнал со повлекувањето на [[Османлиското Царство|Османската Империја]] од Балканот, а привремено бил запрен поради Втората светска војна. Турското малцинство не било подготвено да ги прифати радикалните општествено-политички промени во државата, како и да се вклучи во брзите еманципаторски процеси со кои се рушеле дотогашните патријархални односи. Муслиманите најмногу негодувале на пројавениот атеизам на новите власти, што кај нив го будел стравот од забрана на религијата. Во прилог на тоа одело укинувањето на основните верски училишта и законот за забрана на зарот и фереџето од [[1951]] година, што било сфатено како навреда за честа и достоинството на муслиманите. Како антиисламски биле сфатени и новите закони за задолжително школство на женските деца и рамноправноста на половите.<ref>''Виолета Ачкоска, Братството и единството 1944-1974 – помеѓу хармонија и дисхармонија, Скопје 2003, 270,
278. ''</ref>
Новата економска политика била дополнителна причина за иселување. Имено, Турците кои живееле во село, исто како и селаните од другите националности, биле силно погодени од