Мизија: Разлика помеѓу преработките

Додадени 28 бајти ,  пред 3 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎Надворешни врски: Правилна предлошка, replaced: Никулец од областа на историјата → историја-никулец using AWB
Sashko1999 (разговор | придонеси)
сНема опис на уредувањето
Ред 2:
[[Податотека:Moesia_coa.gif|350|мини|десно|170п|Грбот на Мезија од „Стематографија“ на [[Христофор Жефаровиќ]]]]
 
'''Мезија'''<ref>''Транскрипција на латинскиот јазик - диграфи oe и ae, стр. 73, Правопис на македонскиот јазик, Просветно дело, Скопје 2007''</ref> ([[латински јазик|латински]]: ''Moesia'') била [[римска провинција]] и [[Историја|историски]] [[регион]] во jугоисточниот дел на [[Европа]].
==Положба==
Името „Мезија“ доаѓа од [[Тракијци|тракиското]] племе [[Мези]]. На jуг, регионот граничи со планинската верига [[Хемус]] ([[Стара планина]]), на север со [[Дунав]], на запад со реките [[Дрина]] и [[Сава]], и на исток со [[Црно Море]]. Мезија ти опфаќа денешните Северна [[Бугарија]], Источна [[Србија]], [[Романија|Романскароманска]] Северна [[Добруџа]] и [[Скопската Котлина]] во [[Македонија]].
 
=== Поделба ===
Мeзија била формирана како посебна заедница кон 6 година од н.е.<ref>[http://books.google.bg/books?id=7pcOAAAAQAAJ&pg=PA49&dq=moesia+was+founded&hl=bg&sa=X&ei=641dUe6LCMHTtAbAn4GwCw&ved=0CEUQ6AEwBA#v=onepage&q=moesia%20was%20founded&f=false A short history of the Roman Empire to the death of Marcus Aurelius, J. Wells, R. Barrow, Taylor & Francis, p. 49.]</ref> Во 85-86 година Императоримператор [[Домицијан]] ја поделил Мизија на два дела - ''Горна'' и ''Долна''. Граница меѓу двете новоформирани провинции била река [[Цибрица]] во денешната [[Монтанска област]]. Територијата на провинцијата Долна Мезија ја опфаќала денешна Северна Бугарија (без [[ВидинскаВидинската област]] и дел од МонтанскаМонтанската област) со денешна Романскароманска Добруџа. Територијата на Горна Мезија ја опфаќала на запад денешна [[Источна Србија]] и [[Косово]], на југ денешна [[Северна Македонија]], на исток денешните [[Перничка област]] и [[Ќустендилска област]] на Бугариja, а на север граница била река Дунав. [[Дарданија (Европа)|Дарданија]] (вклучувајќи ја денешна Северна Македонија до [[Билазора]]) до крајот на III век била дел од Горна Мезија,<ref>[http://books.google.bg/books?id=D5IxWxCgFFwC&pg=PA131&dq=scupi+dardania++moesia&hl=bg&sa=X&ei=MH5dUZu-KoKZPfn7gZAM&ved=0CDYQ6AEwAQ#v=onepage&q=scupi%20dardania%20%20moesia&f=false The Provincial at Rome: And, Rome and the Balkans 80 BC-AD 14, Liverpool University Press, Sir Ronald Syme, Anthony R. Birley, University of Exeter Press, 1999, ISBN 0859896323, p. 131.]</ref> но кон крајот на III век, истата станала посебна Римскаримска покраина која граничела со покраината [[Дакија]]. Населението на Горна Мезија веројатно е било од западно [[тракијци|тракиско]] потекло, бидејќи жителите на [[Скупи]] се говорели на јазикот на племето [[Беси]].<ref>[http://books.google.bg/books?id=6L49AAAAIAAJ&printsec=frontcover&dq=upper++moesia&hl=bg&sa=X&ei=zRRdUeCCO4_AtAbw24G4DQ&ved=0CC8Q6AEwAA#v=snippet&q=population%20of%20scupi&f=false Pannonia and Upper Moesia: a history of the Middle Danube Provinces of the Roman Empire, András Mocsy, Routledge, 1974, ISBN 0710077149, p. 364, it. 41.]</ref>
 
Западната граница на Античка Македонија започнувала од Пинд и продолжувала по Шарпланинскиот масив (Јабланица, Кораб, Дешат и планината Скард - денес Шар Планина). Шар Планина била тромеѓето помеѓу Македонија, Илирија и Дарданија .<ref name="Pro" />. Северната граница на Античка Македонија, од тука, се спуштала по падините на планината Јакупица, минувала низ современите градови Скопје и Велес,<ref name="Pro" />, по линијата на Сопот и Новачани, како и по долината на реката Пчиња и излегувала на Осоговските планини се до Рила Планина.<ref name="Pro" />. Северната граница на Античка Македонија, подоцна била граница помеѓу римските провинции Македонија и Горна Мезија ,<ref name="Pro">Историја ан Аргеадите, Наде Проева, Скопје, 2004</ref>, меѓутоа оваа граница била и граница меѓу две култрикултури: источна (хеленска) и западна (латинска).<ref name="Pro" />.
 
Кичевската котлина и Полог до неодамна погрешно се ставаа во провинцијата Горна Мизија ,<ref name="Pro" />, спротивно од податокот на географот Птолемај дека овој дел влегувал во провинцијата Македонија. Плиниј истакнува дека ДасартеијаДасаретија се протегеалапротегала на север од епирЕпир се до дивите барбари Дарданците .<ref>Plin. IV, 3.</ref>. Полошката и кичевскатаКичевската котлина влегувале во македонската област Дасаретија.
 
Денес Мезиjа нема никаков [[Политика|политички]] или административен статус во Бугариjа и Србија. Називот се употребува воглавно во историски контексти.
3.941

уредување