Разлика помеѓу преработките на „Обврзница“

Додаден 231 бајт ,  пред 6 месеци
#WPWPMK #WPWP
(#WPWPMK #WPWP)
(#WPWPMK #WPWP)
 
== Издавање ==
[[Податотека:Vereinigte Ostindische Compagnie bond - Middelburg - Amsterdam - 1622.jpg|мини|Обврзница издадена од Холандската источноиндиска компанија, 1623 г. ]]
Под примарен пазар на обврзниците се подразбира времето и просторот на кој правните и другите субјекти, во согласност, со прописите и своите потреби, издаваат обврзници заради прибирање парични средства. Кај државните обврзници, првата продажба ја врши [[централна банка|централната банка]], која работи како агент за сметка на [[држава]]та и која, за таа цел, може да организира [[аукција]]. Како купувачи на обврзниците може да се јават [[банкa|банки]], други финансиски организации, [[претпријатиe|претпријатија]], па и физички лица, кои најчесто се претставени преку посредници - ([[брокери]] и [[ дилери]]). Натамошниот промет со државните обврзници може да се одвива во непосреден контакт на купувачите и продавачите (неорганизиран пазар) или на институционален [[пазар на пари]].