Разлика помеѓу преработките на „Обврзница“

Додадени 264 бајти ,  пред 6 месеци
#WPWPMK #WPWP
(#WPWPMK #WPWP)
[[Податотека:San Francisco Pacific Railroad Bond WPRR 1865.jpg|мини|Обврзница за пацифичката пруга издадена од градот и округот Сан Франциско, Калифорнија, 1 мај 1865 г.]]
'''Обврзница''' — должничка [[хартија од вредност]], со која се потврдува дека имателот (купувачот, доверителот) му исплатил на должникот (издавачот) определен износ [[пари]], како противвредност на обврзницата и дека должникот ќе му ги исплати на доверителот позајмениот износ, заедно со [[камата]], и тоа, според утврдената [[каматна стапка]] и во договорените рокови.<ref>''Прирачник за подготвување и полагање на стручен испит за вршење работи со хартии од вредност'', Комисија за хартии од вредност, Скопје, 2008, стр. 377.</ref> Обврзниците претставуваат дополнителен извор на средства за издавачот. Често, средствата добиени со нивно издавање служат за финансирање посебни програми или објекти чии приходи понатаму се користат за исплата на достасаните обврзници. Обврзниците се многу слични на [[кредит]]от, бидејќи и тие претставуваат форма на задолжување.