Разлика помеѓу преработките на „Народна банка на Србија“

→‎Историја: ситна поправка
(→‎Историја: ситна поправка)
(→‎Историја: ситна поправка)
 
== Историја ==
Првата централна банка на Србија е основана во [[188]] година под името Привилегирана Народна Банка на Кралството Србија. Оваа банка била организирана според примерот од Белгиската народна банка, кое во тоа време важела за пример на современо организирање на банкарските институции. Притоа, биле формирани и органите на централната банка: Собрание на акционери, Главен одбор, Управен одбор, Надзорен одбор и Есконтен одбор и биле воспоставени функциите гувернер и вицегувернер. Народната банка на Кралството Србија била сместена во центарот на [[Белград]], а потоа се преселила во репрезентативна, наменски изградена зграда на улицата „Крал Петар“ во која се наоѓа до ден-денес.<ref>[https://www.nbs.rs/internet/cirilica/10/10_8/index.html Официјално мрежно место на НБС (пристапено на 10.5.2020)]</ref> По [[Првата светска војна]], Привилегираната Народна Банка на Кралството Србија, по законот од [[26 јануари]] [[1920]] година, Привилегираната Народна Банка на Кралството Србија прераснала во Народна банка на [[Кралството на [[Срби]]теСрбите, [[Хрвати]]теХрватите и [[СловенциСловенците]]те и под тоа име ја презела работата на територијата на целото кралство. ВоДо септември1920 1946година, кога била проширена нејзината територијална надлежност, таа се сметала само како кредитна установа, а во 1931 година, Народнатакако банкапрва нафункција кралствотоѝ [[Југославија]]била којадоверена дотогашмонетарната гиполитика, извршуваа своитекако должностивтора под тоакредитната имеполитика. Првата и најважна задача, по патпромената на национализирање се преименуваимето во Народна банкаБанка на Југославија. На [[19Кралството јулиЈугославија]] (1929), ѝ била доверена одржување на стабилноста на валутата. За време на [[2003Втората светска војна]], годинабанката стапилја воизвршувала силанејзината Законотработа наод Народнасвоето претставништво во [[банкаЛондон]] на Србија, соа којво сесептември утврдени1946 позицијата,година организацијата,таа овластувањатабила национализирана и функциитепродолжила нада Народнатаработи банкапод името Народна Банка на СрбијаЈугославија.<ref>[httphttps://www.nbs.rs/internet/cirilica/10/10_8/index.html НароднаОфицијално банкамрежно место на СрбијаНБС (пристапено на 10.5.2020)]</ref>
 
Поновата историја на Народната банка на Србија започнала со распаѓањето на Југославија и формирањето на Србија како самостојна држава. Притоа, на [[19 јули]] [[2003]] година стапил во сила Законот на Народна [[банка]] на Србија, со кој се утврдени позицијата, [[организација]]та, овластувањата и функциите на Народната банка на Србија.
 
== Статус на НБС ==