Разлика помеѓу преработките на „Епска народна поезија“

с
* партизански песни - тие се најновиот вид македонски епски народни песни во кое се опејува [[Народноослободителна борба|народноослободителната борба]].
 
===Македонски народни пески песни===
====Митолошко-религиозни песни====
* [[Свети Петар и неговата мајка]]