Разлика помеѓу преработките на „Туралево“

Одземен 1 бајт ,  пред 1 месец
с
→‎Стопанство: Јазична исправка, replaced: се' уште → сè уште
с (→‎Стопанство: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта)
с (→‎Стопанство: Јазична исправка, replaced: се' уште → сè уште)
 
Во рамките на селскиот атар се наоѓа фабриката „Иднина Змеј“, која произведува брусни плочи производи. Дел од жителите на Туралево работат во блиските фабрики и погони за брусени плочи за сечење и брусење кои се користат за потребите на металургијата „Иднина Змеј“ и „Техно-Абразив“, во фабриката на „Добра Вода“, во блиските ископи на камен за градежништво и рудни наоѓалишта, а работат и како авто-превозници и градежни работници во [[Скопје]], [[Куманово]] и ширум цела [[Македонија]]. Во Туралево во кругот на фабриката „Иднина Змеј“ е предвидено да се гради индустриска зона, со можност за изградба на повеќе производствени погони.<ref>[http://kratovo.mk/city/vicepremierot-stavrevski-najavi-industriska-zona-vo-turalevo.html Вицепремиерот Ставревски најави индустриска зона во Туралево]</ref>
 
Во селото се регистрирани и работат неколку помали претпријатија, меѓу кои „Агро-Мис“ за земјоделство, „Марио-Ком“ за градежништво. Селото Туралево заедно со уште неколку околни кратовски села е едно од ретки во кои е задржана и сѐ уште се прави древната дејност на '''лов на пчели''' со ''бртви'' во дупки на карпите. Камените бртви во кои се ловат пчелите е најстариот традиционален начин за производство на мед се издлабени дупки во карпите, кои специјално се подготвуваат за мамење и фаќање на пчелите, денес има над 500 бртви. Некои од нив постојат уште од римско време и се'сè уште се користат. Оваа постапка, која е задржана само уште во Тибет, најпознати бртварски наоѓалишта се карпите во Коњух, Градиште, Цоцев Камен, Татомир, Кралица и во Туралево.<ref>[http://www.kingmarkoland.com/Default.aspx?id=fa888cf2-c7c6-42f7-983a-0908f986d784 Лов на пчели и мед во камени бртви - King Marko Land]</ref>
 
== Население ==