Разлика помеѓу преработките на „Апостол Петков“

с
→‎Хуриетот и загинувањето на Апостол Петков: Јазична исправка, replaced: се' уште → сè уште
с (→‎Заштитник на обесправените, безмилосен кон непријателите: Јазична исправка, replaced: локалното население → месното население)
с (→‎Хуриетот и загинувањето на Апостол Петков: Јазична исправка, replaced: се' уште → сè уште)
Во 1910 година, Апостол Петков се вброил меѓу протагонистите на [[Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација|Бугарската народна македоно-одринска рволуционерна организација]], која настојувала да се претстави како наследник на распуштената ВМОРО, иако зад неа стоеле официјални бугарски институции.<ref>В. Ѓорѓиев, Апостол Петков..., 255-258.</ref> Летото 1910 година Апостол Петков се вратил во Ениџе-вардарско за да го обнови револуционерното четништво, но бидејќи не наишол на добар прием кај населението и поради прогонот од власта, бил принуден да се врати во Бугарија.<ref>В. Ѓорѓиев, Апостол Петков..., 258-264.</ref>
 
Летото 1911 година, Апостол Петков повторно се вратил во Ениџе-вардарско со намера да го обнови четништвото. На 2/15 август 1911 година, Апостол Петков, Георги Мучитано и Васил Пуфката биле убиени од турските војски кај [[Крушари]], [[Ениџевардарско]] при мистериозни околности. За убиството на Апостол Петков постојат разни варијанти и претпоставки, а најчесто како предавник се споменува неговиот близок соработник Тодор Чифтев. Историската наука се'сè уште не може да даде конечен одговор за мотивот за оваа убиство.<ref>В. Ѓорѓиев, Апостол Петков..., 267-268.</ref>
 
== Оценки ==