Разлика помеѓу преработките на „Историја на Иран“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
→‎Бронзено време: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта
с (→‎Калифатска и султанатска ера: Исправно име на предлошка, replaced: {{legend| → {{легенда| (3))
с (→‎Бронзено време: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта)
[[Суса]] е една од најстарите населби во Иран па и во светот. Била основана најрано во 4,395 г.п.н.е.<ref name="Elam pp. 45-46">The Archaeology of Elam: Formation and Transformation of an Ancient Iranian State – by D. T. Potts, Cambridge University Press, 29/07/1999 – pp. 45–46 – {{ISBN|0521563585}} hardback</ref>, постара дури и од населби пронејдени во [[Месопотамија]]. Главниот заклучок којшто го имаат археолозите е дека Суса е продолжеток на сумерскиот град – држава [[Урук]]<ref>Algaze, Guillermo. 2005. The Uruk World System: The Dynamics of Expansion of Early Mesopotamian Civilization</ref><ref>http://oi.uchicago.edu/pdf/saoc63.pdf</ref>. Во нејзината подоцнежна историја, Суса прераснала во главен град на [[Еламско Царство|Еламското Царство]] основано 4000 г.п.н.е. Низ целокупната територија на Иран може да се пронајдат голем број на населби чија старост би се проценила на 4000 г.п.н.е.<ref name="xinhuaciv" /> Една од најстарите култури на [[Иранска Висорамнина|Иранската Висорамнина]] е цивилизацијата Жироф во југоисточен Иран, во провинцијата Керман.
 
Оваа местоположба е една од најголемите наоѓалишта на археолошки артефакти во целата област. Археолошките ископини во Жироф пронашле неколку објекти стари 4000 г.п.н.е.<ref>{{cite web|url=http://www.chnpress.com/news/?section=2&id=6864 |title=5000-Y-Old Inscribed Tablets Discovered in Jiroft |publisher= | |archiveurl=https://web.archive.org/web/20110511111851/http://www.chnpress.com/news/?section=2&id=6864 |archivedate=2011-05-11 |df= }}</ref> постојат многубројни артефакти украсени со животински мотиви, митолошки фигури и други мотиви. Предметите и нивната иконографија се нешто со што археолозите првпат се судриле. Многу од нив биле направени од [[хролит]], сиво-зелен камен, други од [[бакар]], [[бронза]], [[теракот]], а некои дури и од лапис лазули. Неодамнешни ископини на локалитетинаоѓалишта откриле записи постари од оние од [[Месопотамија]]<ref>[http://www.chnpress.com/news/?section=2&id=6126 Cultural Heritage news agency] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20080411035252/http://www.chnpress.com/news/?section=2&id=6126 |date=2008-04-11 }} retrieved 27 March 2008</ref><ref name="IRANIAN HISTORY">{{cite encyclopedia |last=Yarshater |first=Yarshater | title = Iranian history | encyclopedia = Encyclopædia Iranica | accessdate = 2008-06-23|url=http://www.iranicaonline.org/articles/iran-ii1-pre-islamic-times}}</ref>.
 
Постојат записи за останати антички цивилизации кои живееле во [[Иранска Висорамнина|Иранската Висорамнина]] пред доаѓањето на иранските племиња во текот на раното железно време. Во раното бронзено време се случиле првите урбанистички градби внатре во самите градови, како и пронаоѓањето на пишувањето во [[Блиски Исток|Блискиот Исток]]. Додека [[Елами]]те во бронзеното време се користеле со пишани форми на изразување, писмото на [[Протоелами]]те сè уште не е дешифрирано а записите од [[Сумер]] кои се однесувааат на Еламите се ретки т.е. недоволни. Рускиот историчар Игор М. Дијаконов смета дека современите жители на иранското плато се потомци на главно неперсиски групи<ref>Diakonoff, I., M., "Media", Cambridge History of Iran, II, Cambridge, 1985, p.43 [within the pp.36–148]. [http://www.federatio.org/joes/EurasianStudies_0309.pdf This paper is cited in the Journal of Eurasian Studies at page 51.]</ref>.