Разлика помеѓу преработките на „Арапско-израелски конфликт“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
→‎Религиозни аспекти на конфликтот: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта
с (→‎2010-денес: Повраток на исправна предлошка, replaced: нмс → Cite journal using AWB)
с (→‎Религиозни аспекти на конфликтот: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта)
Земјата на [[Ханан]] или [[Ерец Израел]] (Земја Израел) според хебрејската библија била место која [[Бог]] им ја ветил на децата на [[Израелити]]те. Ова исто така се спомнува во [[Куран]]от<ref>Сура 17, „Ноќното патување“, ajet 103</ref>. Во својот манифест од [[1896]] година, Еврејската држава, [[Теодор Херцл]] постојано се осврнува на концептот на ветената библиска земја<ref>[http://www.geocities.com/Vienna/6640/zion/judenstaadt.html The State of the Jews], Theodor Hertzl, 1896, Translated from the German by Sylvie D'Avigdor, published in 1946 by the American Zionist Emergency Council. The original German title, "Der Judenstaat", literally means "The Jews' State". {{cite web|url=http://www.geocities.com/Vienna/6640/zion/judenstaadt.html |title=Archived copy |accessdate=24 May 2010 |url-status=|archiveurl=https://web.archive.org/web/20071224031940/http://www.geocities.com/Vienna/6640/zion/judenstaadt.html |archivedate=24 December 2007 |df= }} 25 October 2009.</ref>. [[Ликуд]] во моментов е една од најистакнатите израелски политички партии кои го вклучуваат библискиот приговор кон [[Ерец Израел]] во својата платформа<ref>{{cite web| title=Likud – Platform| publisher=Knesset.gov.il| url=https://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm| accessdate =4 September 2008| archiveurl= https://web.archive.org/web/20081006145128/https://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm| archivedate=6 October 2008 | url-status=}}</ref>.
 
[[Муслимани]]те, исто така, бараат право на тоа земјиште во согласност со [[Куран]]от<ref name=JQ>'Jerusalem in the Qur'an', Masjid Dar al-Qur'an, Long Island, New York. 2002</ref>. Наспроти еврејското тврдење дека оваа земја им била ветена само на потомците на внукот на [[Аврам]] [[Јаков]]<ref>Ginzberg, Louis (1909). ''[[Legends of the Jews]] [http://www.swartzentrover.com/cotor/e-books/misc/Legends/Legends%20of%20the%20Jews.pdf Vol II : Esau's Campaign Against Jacob]'' (Translated by Henrietta Szold) Philadelphia: Jewish Publication Society.</ref>, тие тврдат дека на Ханан бил ветен на постариот син на Аврам, [[Исмаил]], од кого [[Арапи]]те водат потекло<ref name=JQ/><ref>[https://web.archive.org/web/20090224002549/http://wesley.nnu.edu/biblical_studies/noncanon/ot/pseudo/jubilee.htm Book of Jubilees 20:13]</ref>. Освен тоа, муслиманите, исто така, посетуваат многу места посветени на Библиските Израелци, како што се [[Пештера на патријарсите|Пештерата на патријарсите]] и [[Рид на храмовите|Ридот на храмовите]]. Во изминатите 1400 години, муслиманите изградиле исламски знаменитости на овие древни израелски локалитетинаоѓалишта, како што се [[Златна купола|Златната купола]] и [[Акса|џамијата Ал-Акса]] на Ридот на Храмот, најсвето место во [[Јудаизам|јудаизмот]]. Ова ги довело двете групи во конфликт поради вистинското владение на [[Ерусалим]]. Муслиманското учење е дека [[Мухамед]] поминал низ [[Ерусалим]] на своето прво патување кон небото. [[Хамас]], кој управува со [[Појас Газа|појасот Газа]], тврди дека целата земја на [[Палестина]] (сегашната израелска и палестинска територија) е исламска земја која мора да биде управувана од муслимани<ref>{{cite web|url=http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp |title=The Avalon Project : Hamas Covenant 1988 |publisher=Avalon.law.yale.edu |date=18 August 1988 |accessdate=4 May 2012}}</ref>.
 
Христијанските ционисти често ја поддржуваат Државата Израел поради правото на предците на Евреите во [[Света земја|Светата земја]], како што на пример, напишал [[Апостол Павле]] во своето [[Послание до Римјаните]], поглавје 11, во [[Библија]]та. Христијанскиот ционизам учи дека враќањето на Евреите во Израел е предуслов за [[Второ доаѓање на Христос|Второто доаѓање на Христос]]<ref>{{cite web|url=http://gracethrufaith.com/ikvot-hamashiach/seven-major-prophetic-signs-of-the-second-coming |title=Seven Major Prophetic Signs Of The Second Coming |publisher=Gracethrufaith.com |date=31 December 2011}}</ref><ref>[http://jcpa.org/article/sarah-schmidt-on-on-the-road-to-armageddon-how-evangelicals-became-israel%E2%80%99s-best-friend/ Review of ''On the Road to Armageddon: How Evangelicals Became Israel's Best Friend'']</ref>.