Разлика помеѓу преработките на „Арборетум Трстено“

с
→‎Автохтони видови: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта
с (→‎Надворешни врски: Замена со македонска предлошка, replaced: Commonscat → Ризница-врска)
с (→‎Автохтони видови: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта)
 
=== Автохтони видови ===
Автохтоната самоникната вегетација застапена е на просторот на арборетумот со 510 вида, од 84 семејства. Основа ја сочинуваат шуми од [[благун]], [[алепски бор]] и [[чемпрес]], вегетација од макии и вегетација на крајбрежните стенаи. Како доминантни елементи на [[Медитеранска вегетација|медитеранската вегетација]] се јавуваат [[маслина]] и [[рогач]], а локално, на подлабоко и повлажно земјиште, се јавуваат и субмедитерански видови [[бел граб]], [[јасен]] и [[лавор]], а на стрмните стени над море ретки локалитетинаоѓалишта од [[Euphorbia dendroides|дрвенастадрвенеста млечика]].
 
== Занимливости ==