Разлика помеѓу преработките на „Градски трговски центар (Скопје)“

с
→‎Историски развој: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта
с (→‎26 Јули 1963: Јазична исправка, replaced: лоцирани → сместени using AWB)
с (→‎Историски развој: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта)
 
Напоредно со другите стопански дејности, [[трговија]]та добива многу значајно место. Тaa успешно ги надминува проблемите наметнати по војната. Започнува процес на создавање на трговски основи врз нови основи, преку изградбата на првите народни магазини и други популарни продавници во различни делови од градот. Овие први социјалистички претпријатија ја преземаат иницијативата за поинтензивен и поквалитетен развој, преоѓајќи ги сите фази, од планско рационално снабдување до широк асортиман и висок квалитет.
 
Според новиот Урбанистички план, новите површини наменети за трговски дејности, се распоредени во постојните трговски локалитетиместа во центарот на градот, [[Стара скопска чаршија|Старата чаршија]] и новите станбени реони. На овој начин, трговијата сѐ повеќе ја развива својата дејност; стоковната размена и асортиманот континуирано се прошируваат, почнува окрупнување на трговската мрежа и нејзино вклучување во меѓународниот промет.
 
Трговијата во Скопје станува значајна гранка. Се градат големи трговски објекти, првата стоковна куќа, [[Скопски саем|Скопскиот саем]] и други капацитети. Градот расте и се повеќе се развива и расте, а со тоа се проширува и неговата трговска мрежа со современи капацитети.