Разлика помеѓу преработките на „Стар век“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
→‎Монголија: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта
с (→‎Доцен стар век: Правописна исправка, replaced: Партиската империја → Партското Царство)
с (→‎Монголија: Јазична исправка, replaced: локалитети → наоѓалишта)
==== Монголија ====
{{main|Историја на Монголија}}
Територијата на [[Монголија]] била владеана од различни [[номади|номадски]] империи, вклучувајќи ги и [[Сјунгу]], [[Руран]], [[Сјенбеј]], [[Гоктурките]] и други. [[Монголската империја]] била основана од [[Џингис Кан]] во [[1206]]. [[Монголија]] била населена повеќе од 800.000 години. Неолитски населби биле пронајдени во [[Дорнод Провинција]]<ref name="Eleanora Novgorodova pp. 14-20">Eleanora Novgorodova, Archäologische Funde, Ausgrabungsstätten und Skulpturen, in ''Mongolen (catalogue)'', pp. 14-20</ref>. Подоцна, се пронајдени и населени места од [[бакарно време|бакарното време]] и наоѓалиштата се пронајдени во [[западна Монголија]]<ref name="Eleanora Novgorodova pp. 14-20"/>. За време на бронзеното време, [[западна Монголија]] била под влијание на карасукската култура. За тоа сведочат голем број пронајдоци што датираат од [[VII век п.н.е.|VII]] и [[VIII век п.н.е.]] Исто така се пронајдени и локалитетинаоѓалишта и пронајдоци од железното време што датираат од V до [[VI век п.н.е.]]<ref name="Eleanora Novgorodova pp. 14-20"/>.
[[Податотека:Mongol Empire map.gif|250px|thumb|Монголската империја]]
Основањето на Хуну државата (Хүн улс) во Монголија во [[III век п.н.е.]] го обележува зачетокот на државотворноста на [[Монголија]]. Основачот на хунската империја бил [[Тумен]]. Во [[200 п.н.е.]] [[династија Хан]] од [[Кина]] испратила воена кампања на територијата за да го присвои ханатот. Како и да, силите на ханот и воената формација издржале седум дена од воениот притисок. Императорот [[Гао]] бил принуден да се предаде и бил потпишан договор во 198 п.н.е. со кој териториите северно од [[Кинески Ѕид|Кинескиот Ѕид]] требало да припаднат на Хуну ханатот а териториите јужно од Кинескиот Ѕид да подпаднат под власта на династијата Хан. Сјенбеите кои биле под власт на Хуну се побуниле во 93 п.н.е. со што завршила доминацијата на Хуну во Монголија. Жижи Чанју, лидерот на северен Хуну се движел кон запад со неговиот народ, оснивајќи ја Големата Миграција. Неговите следбеници и наследници се префрлиле во [[Европа]] во [[V век]] предводени од [[Атила]] и биле познати како [[Хуни]]. Сјенбеите успешно се одбраниле од нападите од [[династија Хан]] во [[167]] и ги освоиле териториите на [[Северна Кина]] во [[180]]. Друга гранка на народ одделен од Сјенбеите биле џуџанците (Нирун улс буюу Жужань) и била обединети од страна на [[Мугулју]]. [[Шелун]] ја превзел титулата [[Каган]] во [[402]] година и со тоа територијата ја означил како Џуџански ханат. Тоба водела повеќе војни против џуџанскиот ханат. Алтајските турци се побуниле во 552 и со тоа го основале Турскиот Ханат. Џуџанскиот ханат бил конечно поразен во 555 од турците. Дел од Џуџенскиот ханат останал на територијата на денешна Монголија. Делот што останал во Монголија станал потомок ма татарските племиња.