Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

с
Исправно име на предлошка, replaced: {{legend| → {{легенда| (2)
с (Исправно име на предлошка, replaced: {{legend| → {{легенда| (2))
 
|website = [http://sobranie.mk/za-pretsedatelot.nspx Официјално мрежно место]
}}
{{Шаблон:Политика на Република Македонија}}
 
'''Претседател на Собранието на Република Македонија''' — главен раководител на [[Собранието на Република Македонија]]. Претседателот се избира од редот на [[пратеник|пратениците]] со [[мнозинство гласови]] од вкупниот број пратеници (61 пратеник). [[Мандат]]от на претседателот трае четири години.
 
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието. Актуелен претседател на Собранието е [[Талат Џафери]] од [[ДУИ]].<ref>[http://www.sobranie.mk/za-pretsedatelot.nspx За претседателот] sobranie.mk</ref>
{{legend2|#DC241F|[[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ/КПМ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
; Статус
{{legendлегенда|#E6E6AA|Вршител на должност|border=black}}
{|class="wikitable" style="text-align:center"
|-
{{legend2|#344b9b|[[Демократска унија за интеграција|ДУИ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
; Статус
{{legendлегенда|#E6E6AA|Вршител на должност|border=black}}
{| class="wikitable" style="text-align:center"
|-