Разлика помеѓу преработките на „Бројчена анализа“

Одземени 2 бајти ,  пред 10 месеци
с
→‎top: Јазична исправка, replaced: нумеричките → бројчените
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: 0-тиот век → 0 век using AWB)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: нумеричките → бројчените)
Нумеричката анализа наоѓа примена во сите области на инжeнерството и физичките науки, но во 21-от век исто така наоѓа примена и во општествените науки, па дури и во уметноста постојат усвоени елементи oд нумерички пресметки.
Обичните диференцијални равенки се појавуваат во небесната механика (планети, ѕвезди и галаксии), нумеричката линеарна алгебра е важна за анализата на податоци; стохастичките диференцијални равенки и Марковите вериги се од суштинско значење во симулирањето на однесувањето на живите клетки во медицината и биологијата.
Пред појавата на современите компјутери, нумеричкитебројчените методи често зависеле од рачна интерполација на големи печатени табли. Наместо тоа од средината на 20 век компјутерите почнале да ги пресметуваат потребните функциски вредности. Меѓутоа интерполационите формули сепак продолжуваат да се користат како дел од софтверот за решавање на диференцијални равенки.
== '''Општ вовед''' ==
Општата цел во полето на нумеричката анализа е дизајн и анализа на техники потребни да се добијат приближни, со однапред зададена точност, решенија за сложени проблеми, чија разновидност може да се види низ следново: