Википедија:Одрекување од одговорност: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
с Отстрането уредувањето на Vitanova64, вратено на последната верзија на Bjankuloski06
ажурирано до понова верзија, +интервики и рекатегоризација
Ред 1:
{{Одрекување-наслов}}
 
__NOTOC__
<div style="text-align: center; font-size: x-large; padding: 1em;">ВИКИПЕДИЈА НЕ ДАВА ГАРАНЦИЈА ЗА ТОЧНОСТ</div>
<center><font face="Arial" size="+2"><b>
В<small>ИКИПЕДИЈА</small> Н<small>Е</small> Д<small>АВА</small> Г<small>АРАНЦИЈА</small> З<small>А</small> В<small>ЕРОДОСТОЈНОСТ!!</small>
</b></font></center>
 
'''Википедија''' е колаборативна онлајн енциклопедија која се базира насо отворена содржина, ит.е. соработка,таа тоа значи,е доброволноволонтерско здружение на поединцииндивидуалци и групи кои развиваатработат за да развијат заеднички ресурсизвор на човечкоточовеково знаење. Структурата на проектотовој мупроект овозможува на секој сокој Интернетпоседува конекцијаинтернет и со WWW прелистувачпристап да ја изменименува нејзинатанеговата содржина. Ве молиме, имајтебидете во предвидсоветувани дека материјалитене с{{Уникод|ѐ}} што можатќе дапронајдете сеовде најдате овдерецензирано неод секогашлуѓе сесо прегледанистручноста одкоја професионалци сое потребна стручност за да вибидете обезбедатснабдени целоснасо комплетни, точнаточни, иили релевантнапроверливи информацијаинформации.
 
ТоаНе не значи да се кажевелиме дека нема да најдете вреднавредни и точнапрецизни информацијаинформации вона Википедија; најголемиотпоголем дел од времето ќе најдете. Како и да еСепак, '''''Википедија'' не може да ја гарантира за веродостојностаточноста на информацијата што може да сеинформациите најдепронајдени овде.''' Содржината на било која статија може скоро да билабиде скоро променета, вандализирана или изменетапроменета од некој чие мислење не кореспондирае во совпаѓање со нивотосостојбата на знаење за односнотово поле нарелевантните интересполиња.
 
=== Без формална рецензија ===
Ние работиме на начини зана одбирањеселекција и истакнување на релевантниверодостојни верзии на статиитестатии. Нашата активна заедница на уреднициуредувачи користи алатки како што се страниците [[Специјални:Скорешни промениСкорешниПромени]] и [[Специјални:Нови странициНовиСтраници]] за данабљудување сена набљудувановите новатасодржини и изменетатапромените содржинана веќе постоечките. НоСепак, ''Википедија'' ненема униформноформална рецензиранарецензија; и покрај тоа штоиако читателите можеможат да поправаат грешки илии да се вклучат во неформалнообична [[Википедија:Рецензија|рецензирање]] ([[:en:Wikipedia:Peer review|на англискирецензија]]), тие немаат правна обврскадолжност да го прават тоаова, што значи дека ситесета информациипрочитана што можат да се прочитаатинформација овде сее било каква имплицитнабез гаранција за подобност на користењеисправност за било што.која Дурицел и статиите се избрани преку неформална рецензија како [[Википедија:Одбрани статии|''одбрани статии'']] ([[:en:Wikipedia:Featured articles|на англиски]]) може понатаму да бидат уредувани несоодветно, токму пред вие да гиили видитеупотреба.
 
::'''НикојНиту еден од авторите, соработниците, спонзорите, администраторите, системскителуѓето оператори,кои придонесуваат или било кој поврзан со ''Википедија'', е во било којникој случај неодговорен можеза дабило бидекаква одговорен за појаватапојава на неточна информација или клеветадискриминирачка илиинформација, пакили за вашатаВашата употреба, наили за информациите содржани иливо извори кои водат преку врска поврзанинадвор од овие веб страници.'''
 
=== Без договор; ограничена лиценца ===
Ве молиме осигурајте да разберете дека информациите што можат да се најдат овде се обезбедени слободно, и дека не е создаден никаков договор помеѓу васВас и сопствениците на ова [[веб-место]], сопствениците на серверите на кои тој е хостиран, поединечните соработници на ''Википедија'', администраторите на проектите, системските оператори или било кој кој е на било каков начин поврзан со овој проект или сродни проекти кој е подложен на вашите тврдења помеѓу нив директно. На вамВас ви е овозможена ограничена лиценца да копирате било што од ова веб-место; тоа право не создава или имплицира никаква договорна или вондоговорна одговорност на страната на ''Википедија'' или било кој од нејзините агенти, членови, организатори и други корисници.
 
'''Не постои договор или согласност помеѓу васВас и Википедија''Википедија'', што се однесува на вашата употреба или модификација на овие информација покрај [[ГНУ Лиценца за слободна документација]] (GNU Free Documentation License (GFDL)); ниту пак било кој од ''Википедија'' е одговрен ако некој ги промени, уреди, модификува, или тргне информациите што може ќе ги постирате на ''Википедија'' или било кој од нејзините поврзани проекти.
 
=== Заштитени знаци ===
Било кој од [[регистриран заштитен знак|заштитените знаци]] (трговски марки, услужни марки, колективни марки), правата на дизајнот, личните права или слични права што се споменати, искористени или цитирани во статиите на енциклопедијата Википедија се сопственост на нивните соодветни сопственици. Нивната употреба овде не значи дека може да ги користите за било каква намена надвор од истата или сличната информативна употреба како што е наведено од страна на оригиналните автори на овие Википедија статии под GFDLГЛСД лиценционата шема. Доколку не е поинаку нагласено, веб-местата Википедија и Викимедија не се одобрени или поврзани со сопствениците на било кои слични прави и поради тоа ''Википедија'' не може да дозволува било какви права на употреба на различно заштитени материјали. ''Вашата употреба на било која таква или слична инкорпорирана сопственост е на ваш сопствен ризик.''
 
===Јурисдикција и легалност на содржината===
Објавувањето на информација што може да се најде на ''Википедија'' може да биде некакво прекршување на законите на земјата од каде што ја гледате оваа информација. Базата на податоци на Википедија се наоѓа на сервер во државата [[Флорида]] во [[Соединетите Американски Држави]], и е одржувана во согласност на заштитата овозможена под локалниот и федералниот закон. Законите во вашата земја или јурисдикција може да не ги заштитуваат или дозволуваат истите начини на говор или дистрибуција. ''Википедија'' не го охрабрува кршењето на било кои закони; и не може да биде одговорна за било какви прекршувања на такви закон, ако линкувате до овој домен, или ги користите, репродуцирате или реиздавате информациите содржани овде.
 
=== Без професионален совет ===
Доколку ви треба специфичен совет (на пример, лекарски, правен, финансиски, или ризик менаџмент) ве молиме побарајте професионалец и запознаен со таа област. Видете [[Википедија:Користењето на Википедија е на сопствен ризик]] ([[:en:Wikipedia:Risk disclaimer|на англиски]]), [[Википедија:Википедија не дава медицински совети]] ([[:en:Wikipedia:Medical disclaimer|на англиски]]), и [[Википедија:Википедија не дава правни совети]] ([[:en:Wikipedia:Legal disclaimer|на англиски]]) за специфичните услови на употреба.
 
Ви благодариме што издвоивте време да ја прочитате оваа страница, и ве молиме уживајте во вашата употреба на ''Википедија''.
 
==Примери за услови на употреба на други енциклопедии==
Иако другите енциклопедии, за разлика од Википедија, се професионално рецензирани, тие сепак не гарантираат за нивната содржина.
 
* [http://corporate.britannica.com/termsofuse.html Услови на употреба на britannica.com] (од веб-местото што ја хостира ''[[Британика]]'' на мрежата):
*:"YOUR USE OF BRITANNICA.COM IS AT YOUR SOLE RISK." ("ВАШАТА УПОТРЕБА НА BRITANNICA.COM Е НА ВАШ СОПСТВЕН РИЗИК.")
*[http://privacy.msn.com/tou/ Услови на употреба на MSN.com] (од веб-местото што ја хостира Мајкрософтовата [[Енкарта]])
*: "...AND THE ENTIRE RISK AS TO SATISFACTORY QUALITY, PERFORMANCE, ACCURACY, AND EFFORT IS WITH YOU." ("...И ЦЕЛИОТ РИЗИК ВО ВРСКА СО ЗАДОВОЛИТЕЛНИОТ КВАЛИТЕТ, ПЕРФОРМАНСА, ТОЧНОСТ И НАПОР Е СО ВАС.")
*[http://www.bartleby.com/sv/terms.html Услови на употреба на bartleby.com] (од веб-местото што ја хостира ''[[Колумбија Енциклопедија]]'')
*: "YOU EXPRESSLY AGREE THAT USE OF THE SERVICE IS AT YOUR SOLE RISK." ("ВИЕ ИЗРИЧНО СЕ СОГЛАСУВАТЕ ДЕКА КОРИСТЕЊЕТО НА СЕРВИСОТ Е НА ВАШ СОПСТВЕН РИЗИК.")
 
 
=== Без професионални совети ===
[[Категорија:Википедија]]
Ако имате потреба од некој специфичен совет (на пример, медицински, правен или финансиски), Ве молиме побарајте професионалец кој е лиценциран или запознаен во таа област.
 
[[Категорија:Википедија:Услови на употреба]]
 
[[af:Wikipedia:General disclaimer]]
[[ar:ويكيبيديا:عدم مسؤولية عام]]
[[bg:Уикипедия:Условия за ползване]]
[[ca:Viquipèdia:Avís legal]]
[[ceb:Wikipedya:Mga pagpasabot]]
[[da:Wikipedia:Generelle forbehold]]
[[de:Wikipedia:Haftungsausschluss]]
[[ee:Wikipedia:General disclaimer]]
[[en:Wikipedia:General disclaimer]]
[[eo:Vikipedio:Malgarantio]]
[[es:Wikipedia:Limitación general de responsabilidad]]
[[el:Βικιπαίδεια:Αποποίηση ευθυνών]]
[[el:&#914;&#953;&#954;&#953;&#960;&#945;&#943;&#948;&#949;&#953;&#945;:&#913;&#960;&#959;&#960;&#959;&#943;&#951;&#963;&#951; &#949;&#965;&#952;&#965;&#957;&#974;&#957;]]
[[eneu:Wikipedia:General_disclaimerLege oharra]]
[[fa:ویکی‌پدیا:تکذیب‌نامهٔ عمومی]]
[[fi:Wikipedia:Vastuuvapaus]]
[[fr:Wikipédia:Avertissements généraux]]
[[hu:Wikip%C3%A9diaWikipédia:Jogi_nyilatkozatJogi nyilatkozat]]
[[id:Wikipedia:Penyangkalan umum]]
[[ko:&#50948;&#53412;&#48177;&#44284;:&#50976;&#51032;&#49324;&#54637;]]
[[nlit:Wikipedia:AlgemeenGeneral voorbehouddisclaimer]]
[[ja:Wikipedia:免責事項]]
[[ko:위키백과:면책 조항]]
[[lo:ວິກິພີເດຍ:ຂໍ້ປະຕິເສດຄວາມຮັບຜິດຊອບ]]
[[mn:Wikipedia:Ерөнхий татгалзал]]
[[ms:Wikipedia:Penafian umum]]
[[nl:Wikipedia:Vrijwaringsclausule]]
[[no:Wikipedia:Generelle forbehold]]
[[pl:Wikipedia:Zrzeczenie si&#281;się odpowiedzialno&#347;ciodpowiedzialności]]
[[pt:Wikipedia:Aviso Geral]]
[[ro:Wikipedia:General disclaimer]]
[[ru:Википедия:Отказ от ответственности]]
[[sc:Wikipedia:General disclaimer]]
[[simple:Wikipedia:General disclaimer]]
[[sl:Wikipedija:Zanikanje odgovornosti]]
[[sr:Википедија:Одрицање одговорности]]
[[sv:Wikipedia:Allmänt förbehåll]]
[[th:วิกิพีเดีย:ข้อความปฏิเสธความรับผิดชอบ]]
[[vi:Wikipedia:Ph%E1%BB%A7 nh%E1%BA%ADn chung]]
[[tr:Vikipedi:Genel sorumluluk reddi]]
[[zh:Wikipedia:%E5%85%8D%E8%B4%A3%E5%A3%B0%E6%98%8E]]
[[vi:Wikipedia:Ph%E1%BB%A7Phủ nh%E1%BA%ADnnhận chung]]
[[yi:װיקיפּעדיע:קלארשטעלונג]]
[[zh:Wikipedia:免责声明]]