Централна Унгарија: Разлика помеѓу преработките

с
Јазична исправка, replaced: Локација на → Местоположба на
с (Јазична исправка, replaced: Локација на → Местоположба на)
[[Податотека:HU_NUTS_23_KM.png|мини|255x255пкс| ЛокацијаМестоположба на регионот на Централна Унгарија во рамките на Унгарија ]]
'''Централна Унгарија''' ( {{lang-hu|Közép-Magyarország}} {{lang-hu|Közép-Magyarország}} {{lang-hu|Közép-Magyarország}} {{lang-hu|Közép-Magyarország}} ) е еден од седумте статистички региони во [[Унгарија]] ( [[Номенклатура на територијални статистички единици|NUTS 1]] и NUTS 2). Тоа ја вклучува [[Будимпешта]] (главниот град на регионот) и [[Пешта (округ)|регионот Пешта]] .
 
== Администрација ==
Подрегиони на Централна Унгарија (бројки од населението од Централниот завод за статистика на Унгарија од 2009 година)
 
=== Будимпешта ===
** 14% на возраст од 0-14 години
** 69% на возраст од 15-64 години
** 17% на возраст од 65 години и повеќе <ref>[//en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Central_Statistical_Office Hungarian Central Statistical Office], 2009.</ref>
 
== Економија ==
Централна Унгарија е најбогатиот и најразвиениот регион во земјата. Стапката на невработеност изнесувала 2,7% во 2017 година и била многу пониска од националниот и европскиот просек. <ref>{{Наведена мрежна страница|url=https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=de&pcode=tgs00010&plugin=1|title=Regional Unemployment by NUTS2 Region}}</ref>
{| class="wikitable" style="margin-bottom: 10px;"
! Година
 
== Туризам ==
Централна Унгарија е дел од Туристичкиот регион на Будимпешта.
 
'''Будимпешта'''
 
Во 1987 година бил прогласен за [[Светско наследство на УНЕСКО|светско културно наследство]] кое вклучува [[Буда (замок)|замокот Буда]] , [[Дунав|реката Дунав]] , [[Авенија Андраши|авенијата Андраши]] и неговата историска околина, Милениумската подземна железница и [[Плоштад на хероите|плоштадот на хероите]] .
 
Други важни знаменитости во [[Будим|Буда]] се Хил Гелерт и гробот на Ѓул Баба и бањите Рудас изградени за време на [[Отоманска Унгарија|османлиското владеење на Унгарија]] , рушевините на [[Обуда|Старата Буда]] , Колосеумот во улицата Нагисомбат и урнатините на [[Аквинк|Аквинкум]]ум . Во Буда Хилс со седиштето , детската железница и [[Пештера|пештерите]] со сталагмити и сталактити .
 
Најважните знаменитости во [[Пешта]] се [[Унгарски парламент|зградата]] на [[Унгарски парламент|Унгарскиот парламент]] , [[Базилика Свети Иштван|базиликата Св. Стефан]] , Парохиската црква Внатрешна Градска , Унгарската академија на науките , концертната сала Вигадо , Унгарскиот национален музеј , Њујоршката палата на Малиот булевар , Дохани Стрит синагога , Големиот булевар , и Музејот за применети уметности .
 
Други значајни прикази се во Музејот на ликовни уметности , Унгарската национална галерија , Етнографскиот музеј , Историскиот музеј во Будимпешта и [[Парк Мементо|Статуи парк]] .
 
Најзначајни знаменитости се најстарите мостови во Будимпешта, како што се мостот на Сехениј, Мостот Маргарет, мостот Либерти . Најголемите паркови се многу популарни, особено Градскиот парк со замокот Вајдахуњад , термалната бања Сечењи , зоолошката градина во Будимпешта и ботаничката градина и [[Маргит (остров)|островот Маргарет]] . Будимпешта е светски позната по своите топла бањи .
 
Будимпешта има многу повеќегодишни настани, на пример Будимпештански саем, огномет и Будимпешта парада .
 
'''Регионот Пешта'''
 
Места на интереси во [[Пешта (округ)|областа Пешта]] се Гедолло (Кралскиот замок и Арборетум ), Ракеве ( [[Српска православна црква|српска]] катедрала и Замок Савојја ), Сентендре (градски плоштад во Барок , музеј Маргет Ковач, Музеј на етнографскиот музеј на отворено), Вац (катедрала, триумфална арка ) и Вишеград Замокот Вишеград).
 
Други обележја се црквите (изградени во [[Среден век|средниот век]] ) во Самбак , [[Калвинизам|Реформираната црква]] на [[Свето Римско Царство|Светото римско царство]] , Црквата во Фот во [[Романтизам|романтичен стил]] , Апај рамнина, антички [[смрека]] полиња во Татарсентѓерѓ, , [[Атила]] во Тапиосентмартоn , арборетумот во Варакто и меченото светилиште во Верешеѓхаз .
 
Пилиските планини нудат многу можности за [[Планинарска прошетка- Планинарење|пешачење]] . Исто така постојат и Вишеградските Хилс , [[Водопад|водопадотводопад]]от Ордогмалом, Националниот парк Годоло и Националниот парк Окса .
 
== Наводи ==