Прасловенски јазик: Разлика помеѓу преработките

с
Форматна исправка, replaced: от јазик''' е → јазик''' —
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
с (Форматна исправка, replaced: от јазик''' е → јазик''' —)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''ПрасловенскиотПрасловенски јазик''' е прајазикот од којшто произлегуваат [[Старословенски јазик|старословенскиот]] и подоцна сите други [[словенски јазици]]. Се зборувал пред [[7 век]]. Прасловенскиот произлегол од хипотетичкиот [[Праиндоевропски јазик|праиндоевропскиот јазик]].
 
Прасловенскиот јазик не е документиран писмено и затоа во научните истражувања е реконструиран преку аплицирање на [[компаративно-историски метод|компаративно-историскиот метод]] врз најстарите [[текст]]ови напишани на старословенски јазик и другите најблиски [[индоевропски јазици]] – [[балтички јазици|балтички]] и [[германски јазици|германски]].
 
== Потекло ==
== Територија ==
На прасловенски јазик се зборувало во прататковината на [[Словени]]те, која според полскиот славист [[Тадеуш Лер-Сплавински]] се наоѓала во земјите меѓу [[Одра]] и [[Висла]], според рускиот славист [[Федот Петрович Филин]] ([[1908]]–[[1982]]) – во териториите меѓу среден [[Днепар]] и западен [[Буг]], на југ од [[Припјат]] и на север од крајцрноморските степи, а според бугарскиот [[проф. Иван Леков]] – на широка територија од [[Днепар]] до Висла, со динамични граници, слаба дијалектна диференциација и двонасочни миграции.
 
 
{{словенски јазици}}