Разлика помеѓу преработките на „Никола Парапунов“

"Фашистичка Бугариjа" е комунистички концепт. Прва битка против фашистичка воjска? А Италиjа во Грциjа? Ни еден извор? Неутралност?
с
("Фашистичка Бугариjа" е комунистички концепт. Прва битка против фашистичка воjска? А Италиjа во Грциjа? Ни еден извор? Неутралност?)
{{без извори}}
{{НГТ}}
{{Внимание}}
 
'''Никола Парапунов''' ([[Разлог]], [[1 јули]] [[1909]] - [[Бараково]], Горноџумајско, [[9 декември]] [[1943]]), македонски револуционер.
 
Во текот на Втората светска војна, Пиринска Македонија како дел од фашистичкото{{факт}} Царство Бугарија, прво ќе го крене својот глас за ослободување и обединување со останатите делови на Македонија.{{факт}} На територијата на Пиринска Македонија уште во 1941 година ќе се оформат партизански одреди под водството на македонскиот комунист од овој крај Никола Парапунов, а токму во Пиринска Македонија ќе се одигра и првата вооружена борба против бугарската фашистичка војска{{факт}} и воопшто првата вооружена битка против фашистичка армија на Балканот.{{факт}}
 
Загинал кај селото Бараково, Горноџумајско, во борба против бугарска полициска заседа.
1.694

уредувања