Разлика помеѓу преработките на „Дваесетаголник“

Одземени 6 бајти ,  пред 1 месец
с
Замена со македонска предлошка, replaced: Commonscat → Ризница-врска
с (Замена со македонска предлошка, replaced: Commonscat → Ризница-врска)
 
 
Ако основната страна на правилниот дваесетаголник е со должина <math>a\,\!</math>, неговата плоштина ќе биде дадена со формулата:<br />
<math>P = 5a^2 \mathop{\mathrm{ctg}}\, \frac{\pi}{20} = 5a^2 \left(1+ \sqrt{5}+ \sqrt{5+2\sqrt{5}}\right) \approx 31{,}5688 a^2</math>.<br />
 
Плоштината може да се пресмета и со: <br />
<math>P = 10 R^2 \sin \frac{\pi}{10} = 20 r^2 \mathop{\mathrm{tg}}\, \frac{\pi}{20}</math>
<br />
 
каде <br />
<math>r</math> - е полупречник на впишаната кружница.
 
[[Периметар]]от на дваесетаголник чија страна е со должина <math>a\,\!</math> е еднаков на <math>20a\,\!</math>.<br />
 
 
=== Конструкција ===
* [[Многуаголник]]
* [[Правилен многуаголник]]
 
 
== Надворешни врски ==
{{CommonscatРизница-врска|Icosagons }}
* [http://mathworld.wolfram.com/Hexadecagon.html Дваесетаголник] на Mathworld
 
 
{{Портал|Математика}}
{{многуаголници}}
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Математика]]
[[Категорија:Геометрија]]