Разлика помеѓу преработките на „Ден на вљубените“

с
Форматна исправка, replaced: 0 год. → 0 г. (5), 1 год. → 1 г., 6 год. → 6 г. (3), 7 год. → 7 г., 9 год. → 9 г.
с (→‎'''Средновековниот период и Англиската ренесанса''': Правописна исправка, replaced: од секогаш → отсекогаш)
с (Форматна исправка, replaced: 0 год. → 0 г. (5), 1 год. → 1 г., 6 год. → 6 г. (3), 7 год. → 7 г., 9 год. → 9 г.)
'''Денот на вљубените''' („[[Свети Валентин]]“) — годишна прослава која се одржува на [[14 февруари]] со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год г.н.е. беше отстранет од Римскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но неговото религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња, нудење слатки производи и праќање картички (познати како "љубовни"). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во средниот век, кога традицијата бурно растела со искрена љубов.
 
Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца, гулаби и фигура на криластиот Купидон.
Од 19 век со рачно напишаните картички почнаа да се произведуваат голем број поздравни картички.
 
Бројните рани Хриситјански светци се именувани како Валентин.Валентин се чествува на 14 Февруари се Вљубеникот од Рим(Valentinus press m.Romae) и Вљубеникот од Терни(Valentinus ep.Intermanesis m. Romae).Вљубеникот од Рим е свештеник во Рим кој бил маченик околу 269 год г.п.н.е и е спален на патот Фламина.Неговите остатоци се во црквата свети Пракс во Рим и на улицата Уајтфрајар во црквата Кармелајт во Даблин,Ирска.
Вљубеникот од Терни е епископ на Интерамна(модерно Терни)околу 197год.п.н.е и се вели дека е мачен за време на прогонот под императорот Аурелијан.Тој е исто така спален на патот Фламина,но на друго место од Вљубеникот од Рим.Неговите остатоци се во Базиликата на Свети Валентин од Терни(Basilica di San Valentino)
 
Оваа поема е напишана во чест на првата годишнина од свршувачката на кралот Ричард II од Англија за Ана од Бохемија.Договорот овозможен за бракот е потпишан на 2 Мај,1381.(Кога беа мажени 8 месеци подоцна,тие имаа само по 15 години)
 
Читателите некритично претпоставуваа дека Чосер се однесува на 14 Февруари како Денот на Вљубените;сепак средината на Февруари е непригодно време да се состануваат птиците во Англија.Хенри Ангестер Кели заклучил дека по литургискиот календар,2 Мај е денот на Светците за Вљубените од Женева.Овој св.Валентин е ран епископ на Женева кој умира околу 307 год г.п.н.е
 
Парламентот Фолс на Чосер е поставен во измислена содржина на стара традиција,но всушност пред Чосер не постоела традиција.Шпекулативното објаснување на чуствителните обичаи,претпоставувајќи ги како историски факти античките предмети го имаа нивното потекло во 18-иот век,особено Албан Батлер,авторот на „Батлеровите животи на светците“ кои се изведувани дури од почитувани модерни научници.Најзначајно,„идејата дека обичаите на Денот на вљубените се изведуваат од оние кои од Римската Луперкалија е прифатена некритично и повторувана во различни форми,се до ден денеска“.
Image:My Dearest Miss.jpg|љубовна картичка, 1862: "Моја најдрага госпоѓице,ви испраќам бакнеж,"адресирано до госпоѓица Џени Лејн на улицата Кросвајт, [[Смалбург]], Норвешка.
Image:Folk Art Valentine 1875.jpg|Народна љубовна уметност откриена која датира од 1875 адресирана до Клара Даун од Њуфилд,Њу Џерси
Image:Greeting Card Valentine 1887 Whitney.JPG| љубовна картичка Уитни;1887 год;Хауланд ја продал компанија за ново англиски љубовни картички на Џорџ С.Уитни во 1881 год г.
Image:Valentine Seascape 1900.JPG|љубовна картичка со морски пејзаж/дата непозната
Image:Vinegar Valentine 01.JPG|винска љубовна картичка,околу 1900 год
Image:Buster Brown valentine.jpg|Разгледница на другарот Браун љубовна картичка од Ричард Фелтон Аутколт,раните години од 20-иот век
File:Prang's Valentine Cards2.jpg|Реклама за [[поздравните картички на Пранг]], 1883год.
Image:Postcard by Nister 1900.jpg|Разгледница од Нистер,,околу 1906 год г.
Image:Valentine Postcard 43902.jpg|љубовна разгледница, околу 1900–1910 год г.
 
Image:Pop up 04.jpg|,малечка поп-ап љубовна картичка од Дизни,околу 1920год.
Image:Mechanical Valentine 01.JPG|Дизни,играјќи фудбал-стаорец и булдог кои се поставени во движење со повлекување на јазичето десно, околу 1920 год г.
Image:Mechanical Valentine 03.JPG| Прстен кој е прицврстен во центарот на картичката која дозволува очите на кучето да светкаат од страна на страна кога плавата панделка е придвижена.
Image:Mechanical Valentine 05.JPG|Лулачки коњ и јавач,околу 1920-1930год.
<gallery>
 
Image:Butterfly Valentine.jpg|Детска љубовна картичка во некој вид на прашање,1940-1950 год&nbsp;г.
|Антропоморфична љубовна картичка,околу 1950-1960 год&nbsp;г.
</gallery>
 
Во 1980-тите Јапонската национална асоцијација за слатки производи лансира успешна кампања за да се направи 14 Март „ден на одговорот“ каде од мажите се очекува да ја вратат услугата од оние кои има дале чоколада на Денот на вљубените,нарекувајќи го „Бел ден“ за бојата на чокоалдите која им се нуди.Претходниот неуспешен обид да се прослави оваа прослава која е одбележана со производителното мачмалоу кои сакаат да им вратат со мачмалоу на жените.Од мажите се очекува да вратат со подароци кои се барем двапати или трипати повредни од подароците примени на Денот на вљубените.Невраќањето на подарокот се перципира како маж кој се претставува себеси во позиција на супериорност,дури и коаг се дадени извинувања.Враќањето на подарокот со еднаква вредност се смета како начин за прекинување на врската.Оригинално само се даваат чоколади,но сега подароците на накит,додатоци,облека и долна облека се вообичаени.Според официјалната веб-страна на Белиот ден,белата боја е избрана затоа што тоа е боја на чистотата,предизвикувајќи чиста,слатка тинејџерска љубов,затоа што е бојата на шеќерот.Почетното име е „''Ai ni Kotaeru White Day''“(одговори со љубов на Белиот ден).
Во Јапонија,романтичниот „вечерен состанок“ поврзан со Денот на вљубените се прославува на Божик.
Во 2006 год&nbsp;г. анкетата на луѓе на возраст помеѓу 10 и 49 год во Јапонија,Ориконскиот стил пронајден во 1986 год&nbsp;г. осамениот '''Sayuri Kokushō''' ,Валентинскиот бакнеж станува славна песна на денот на вљубените,дури се мисли дека се пронајдени 317.000 копии.Насловите го соборија рангот на продавање кои се број еден „''Љубов,љубов,љубов''“ од „''Сништата се остваруваат''“(2.488.630 копии),„''Љубовно радио''“ од „''Хум Матсутоја''“(1.606.780 копии),„''Среќен,среќен поздрав''“ од Кинки кидс(608.790 копии).Последната песна во топ петте е „''Мојата смешна љубов''“ од Мајлс Дејвис.
 
===== '''Слични Азиски традиции''' =====