Васил Тоциновски: Разлика помеѓу преработките

Додадени 5 бајти ,  пред 2 години
с
→‎Животопис: Форматна исправка, replaced: 4 год. → 4 г. (2), 8 год. → 8 г., 9 год. → 9 г. (2)
с (Јазична исправка, replaced: македонска литература → македонска книжевност (4))
с (→‎Животопис: Форматна исправка, replaced: 4 год. → 4 г. (2), 8 год. → 8 г., 9 год. → 9 г. (2))
==Животопис==
 
Како добитник на Рациновата стипендија во 1969 год г. дипломира на [[Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје|Филолошкиот факултет во Скопје]], на групата Историја на книжевностите на народите на СФРЈ. На истиот факултет ги завршил постдипломските студии по [[македонска книжевност]], во 1984 год г. магистрирал на тезата „Драмскиот писател [[Богдан Сираков]]“, а во 1989 год г. ја одбранил докторската дисертација „[[Атанас Раздолов]] - живот и дело“. Дваесет години работел во [[Македонска радиотелевизија|Телевизија Скопје]] (1969-1989).
 
Работел како водител на телевизискиот дневник, уредник, главен и одговорен уредник на Втората програма (1981-1984) и на секторот за училишна, образовна и научна програма (1985-1988). Автор е на сценарија на педесетина документарни филмови и серии емитувани на програмите на тогашна ЈРТ (Југословенска Радио Телевизија) и на многубројни програми и фестивали во светот. Остварил меѓународна соработка и престој во Советскиот Сојуз, Италија, Германија, Словачка, Романија и Бугарија.
 
Бил в.д. директор на македонскиот [[Институт за фолклор „Марко Цепенков“|Институт за фолклор]] (1989-1992). Работи како научен соработник на [[Институт за македонска книжевност|Институтот за македонска книжевност]] при [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Скопје]], а од 2008 год г. се до неговото пензионирање во 2014 год г. работел како редовен професор на Катедрата за македонски јазик и литература на Филозофскиот факултет во [[Риека]], [[Хрватска]].
 
Бил главен и одговорен уредник на најстарото македонско книжевно списание за литература, култура и уметност „[[Современост]]“.<ref>Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 262 - 263.</ref>