Разлика помеѓу преработките на „Монмартр“

Додадени 8 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: Тулуз → Тулуза (4)
с (Јазична исправка, replaced: Анри де Тулуза - Лотрек → Анри де Тулуз - Лотрек (3))
с (Правописна исправка, replaced: Тулуз → Тулуза (4))
Бидејќи Монмартр бил надвор од границите на градот, а и бидејќи било ослободено од градски такси а се произведувало вино, ридот бил познато место за пиење. Потоа станал место на слободните уметници, забавата и декаденцијата, особено на крајот на XIX век. Во популарните кабареа како [[Мулен Руж]], [[Црната мачка]], редовно настапувале разни уметници, пејачи и изведувачи како [[Ивет Гилбер]], [[Марсел Ландер]], [[Аристид Бриан]], [[La Goulue]],[[Мари-Луиз Дамиен|Дамиа]] и други.
 
Во XIX и на почетокот на XX век, Монмартр бил собиралиште на многу славни уметници, како на пример [[Камиј Писаро|Писаро]], [[Анри де ТулузТулуза - Лотрек|ТулузТулуза-Лотрек]], [[Теофил Александр Стајнлен|Стајнлен]], [[Винсент ван Гог|Ван Гог]], [[Амадео Модиљани|Модиљани]], [[Пабло Пикасо|Пикасо]]... но освен сликари, тука живееле и престојувале многу познати светски писатели.
 
== Собиралиште на уметниците ==
Биле формирали ликовни здруженија како [[Набис]] и [[Инкохерентни]]те но тука работеле и индивидуално сликари како [[Винсент ван Гог]] во чии слики се среќава Монмартр како честа инспирација.
 
Тука живееле и композитори како [[Сати]] (кој бил пијанист во [[Црната мачка]]). А најголем белег за ноќниот живот оставил сликарот [[Анри де ТулузТулуза - Лотрек]].
 
Последниот [[Боемство|боем]]ски сликар на Монмартр бил [[Жен Пол]] (1895-1975), роден на Монмартр и пријател на Утрило.
* [[Анри Роје (сликар)|Анри Пол Роје]] — сликар
* [[Ерик Сати]] — композитор и пијанист.
* [[Анри де ТулузТулуза - Лотрек]] — сликар.
* [[Морис Утрило]] — сликар
* [[Сузан Валадон]] — сликар