Општина Чашка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 40 бајти ,  пред 2 години
с
→‎Географија: Јазична исправка, replaced: км² → км<sup>2</sup> (4)
с (→‎Стопанство: Јазична исправка, replaced: == Економија == → == Стопанство ==)
с (→‎Географија: Јазична исправка, replaced: км² → км<sup>2</sup> (4))
 
== Географија ==
Општина Чашка се наоѓа во средишниот дел на Македонија. Зафаќа површина од 825 км²<sup>2</sup> и се вбројува во трите најголеми општини по територија во Македонија. Истата е рурална општина со добра географска положба. Општината располага со вкупна обработлива земјоделска површина од 476 км²<sup>2</sup> и 48,97 км²<sup>2</sup> под пасишта.
 
Соседни општина со кои се граничи општината се: од исток со [[Општина Велес|Велес]] и [[Општина Градско|Градско]], од север со [[Општина Зелениково|Зелениково]] и [[Општина Студеничани|Студеничани]], од запад со [[Општина Македонски Брод|Македонски Брод]] и [[Општина Долнени|Долнени]] и од југ со [[Општина Прилеп|Прилеп]] и [[Општина Кавадарци|Кавадарци]]. Според последните податоци од Заводот за статистика на територијата на општината живеат вкупно 7.673 жители во 42 населени места. Густината на населеност е 6 жители на км²<sup>2</sup>.
 
Општина Чашка има добра географска положба. Ги поседува најубавите и атрактивни предели на планините Јакупица, Даутица и Бабуна од запад, Клепа од исток, Караџица и Голешница од севоро-запад. На територијата на општината е и највисокиот врв на Јакупица, Солунска Глава (2.540 м). Целата таа атрактивност на пределот го дополнуваат и реките Бабуна и Тополка. По течението на овие реки се простира алувијална рамнина настаната како резултат на наносите на реките која е многу плодна. Покрај реките Бабуна и Тополка како природен ресурс е и новоизградената брана на хидросистемот „[[Лисиче (езеро)|Лисиче]]“.