Разлика помеѓу преработките на „Кнез“

Одземени 3 бајти ,  пред 1 година
с
Правописна исправка, replaced: кнежество → кнежевство
с (Правописна исправка, replaced: кнежество → кнежевство)
На почеток овој израз означувал [[племе]]нски или селски поглавар меѓу [[Словени]]те, а подоцна со развојот на [[Феудализам|феудалното]] општество, означувал и монарх. Меѓу [[Источни Словени|Источните Словени]] оваа титула означувала и [[крал]] (rex), додека кај [[Јужни Словени|Јужните Словени]] означувала владетел кој бил потчинет на некој крал. Во латинските записи ваквите кнезови обично ја имале титулата ''dux'', што одговара на титулата [[војвода]]. Понекогаш им била додавана и титулата ''princeps'', која означава [[крал]].
 
Кај Источните Словени се развиле кнежевства како независни држави, како што била [[Киевска Русија]], која на почеток била [[кнежевство]], а потоа и Големо кнежествокнежевство. Со распад на големото кнежевство во [[13 век]], повторно се појавиле повеќе кнежевства.
 
== Подоцнежна употреба ==
 
==Кнезот како тема во уметноста==
* „[[Кнезот Иван Кнежевиќ (песна)|Кнезот Иван Кнежевиќ]]“ ([[српски]]: ''Кнез Иван Кнежевиһ'') - српска [[Еп|епскаеп]]ска песна.<ref>„Кнез Иван Кнежевиһ“, во: Војислав Ђурић, ''Антологија српских народних јуначких песама''. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 471-478.</ref>
* „Големата кнегина“ - песна на полскиот поет [[Збигњев Херберт]].<ref>Zbignjev Herbert, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 277-278.</ref>