Разлика помеѓу преработките на „VІІ македонски конгрес“

с
Правописна исправка, replaced: кнежество → кнежевство
с (Робот: Селам 1 меѓујазични врски во Википодатоци на d:q12293483)
с (Правописна исправка, replaced: кнежество → кнежевство)
 
{{Македонски комитет}}
'''Седмиот македонски конгрес''' на македонските друштва во [[Бугарија]] со својата работа започнал на [[30 јули]] и заседавал до [[5 август]] [[1900]] година.
 
== Делегати и работа ==
 
На овој когрес присуствувале 91 делегат, а меѓу нив биле и [[Гоце Делчев]] и [[Ѓорче Петров]]. ''Седмиот конгрес'' констатирал дека причините за недоразбирање помеѓу [[ТМОРО]] и ''Врховниот Македонски Комитет'' ([[Врховен македонско-одрински комитет]]) лежат во:
 
{{Цитатник|''различноста на програмите и во духот на дејците''<ref><small name="ReferenceA">''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,220.''</small></ref>}}
Од една страна бил ''ВМК'', кои се залагал првенстевено за ''дипломатија'', и неговата програма повеќе наликувала како да произлегува од:
 
{{Цитатник|''некави државни задачи на Бугарија, и се става не само во унисон туку и во зависност од неа'' <ref><small name="ReferenceA">''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,220.''</small></ref>}}
== Решенија ==
 
На седмиот конгрес била покрената расправа со цел за да се дојде до согласие во програмите на двете организации и биле донесени следните начела:
 
''1. Македонското движење по својата природа е масовно.''
 
''2. Тоа не е и не може да биде дело на политиканти дипломати.''
 
''3. Автономијата на Македонија не треба да се поврзува со таа на кнежествотокнежевството поради некакви идни комбинации.''<ref> <small>''К.Пандев, Националноослободително движење во Македонија и Тракија од 1879-1903,Софија,1979,221.''</small></ref>
 
Врз овие начела кои биле прифатени од конгресот дошло до промена на уставо - статутарните акти на ''ВМК''. Со новиот устав организацијата го менува своето име во ''Врховен Македонско - Одрински Комитет''.
{{Цитатник|''Меѓутоа VІІ македонски конгрес само ги ублажил , но не ги остранил противречностите ... Напротив. Тие се продлабочиле и усложниле'' <ref><small>''Д. Димески, Гоце Делчев...,108.''</small></ref>}}
== Наводи ==