Разлика помеѓу преработките на „Македонски парламентарни избори (2020)“

нема опис на уредувањето
с
Ознака: Изворно уредување 2017
Клучна во одлуката за предвремени избори била средбата на [[Европски совет|Европскиот совет]] одржана на 17 и 18 октомври кога земјите-членки на ЕУ не одредиле датум за пристапни преговори за Македонија и Албанија.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%82--%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3/30223471.html|title=Реакции за датумот- разочарување, жалење, отворање врата за Москва и Пекинг|last=|first=|date=18 октомври 2019|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|access-date=16 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Два дена подоцна била одржана средба на лидерите на македонските парламентарни политички партии заедно со претседателот [[Стево Пендаровски]] каде било одлучено да се одржат предвремени избори на 12 април.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%82---%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-12-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB/30226540.html|title=Македонските лидери го потврдија европскиот пат - избори на 12 Април|last=Калински|first=Владимир|date=20 октомври 2019|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|access-date=16 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref>
 
Техничката влада која треба да ги спроведе изборите била изгласена на 3 јануари, сто дена пред одржувањето на изборите, согласно [[Пржинскиот договор]], и истата ја предводи [[Оливер Спасовски]].<ref>{{Наведени вести|url=https://sdk.mk/index.php/makedonija/sobranieto-ja-izglasa-tehnichkata-vlada-na-oliver-spasovski/|title=Собранието ја изгласа техничката влада на Оливер Спасовски|last=|first=|date=3 јануари 2020|work=Сакам Да Кажам|access-date=17 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Иако било предвидено Собранието да се распушти 60 денови пред изборите, тоа се случило на 16 февруари, a во меѓувреме биле изгласани Законот за јавно обвинителство, како и Законот за одбрана.<ref>{{Наведени вести|url=https://sdk.mk/index.php/instagram/se-raspushti-sobranieto-izbori-na-12-april/|title=Се распушти Собранието, избори на 12 април|last=|first=|date=16 февруари 2020|work=Сакам Да Кажам|access-date=17 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Во периодот пред одржувањето на превремените избори [[Пандемија на коронавирус во Македонија 2020|Македонија е погодена од пандемијата на коронавирус]], поради која постои можност изборите да не се одржат на закажниот датум во април. На 16 јуни 2020 година, [[Претседател на Собранието на Македонија|претседателот на Собранието]], [[Талат Џафери]] потпишал решение за одржување на парламентарните избори на 15 јули.<ref>{{Наведени вести|url=https://makfax.com.mk/makedonija/%D1%9F%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%88-2/|title=Џафери го потпиша решението за распишување предвремени избори на 15 јули|last=|first=|date=16 јуни 2020|work=Макфакс|access-date=18 јуни 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref>
 
== Наводи ==